Uiterlijk en technisch is de nieuwe besteller, die simpelweg NV wordt genoemd voor Nissan Van, sterk op bestaande Amerikaanse ontwerpen gebaseerd. Toch is de auto op een blanco vel papier ontstaan, van het separate chassis tot aan het optionele verhoogde dak. De ontwerpstudio staat wel in de Verenigde Staten, net als de fabriek. De motoren van de NV zijn Amerikaans groot: er is keuze uit een 4.0 V6 en een 5.6 V8 (met 261 respectievelijk 317 pk), die beide benzine drinken. 

De Nissan NV is het resultaat van meer dan vijf jaar marktonderzoek, aldus de fabrikant, die zegt dat het al veel te lang heeft geduurd voordat Amerikaanse ondernemers een bestelauto konden kiezen die geheel naar hun meest actuele wensen is ontwikkeld. "Als het om de marketing gaat, is de NV een van de meest uitvoerige projecten van Nissan ooit", aldus Joe Castelli, chef van commercial vehicles van Nissan North America. "Veel bezitters van bestelauto’s zijn de laatste jaren overgestapt op pick-ups, omdat die meer comfort bieden. Het ongemak van de open laadbak werd daarbij voor lief genomen. Daarom wilden wij een heel comfortabele bestelauto maken."

Nissan lette er zelfs op dat de versie met de standaard dakhoogte onder de poortjes van  McDrive-achtige fastfoodketens door zou kunnen rijden.

De Nissan NV lijkt sterk op Amerikaanse vans, en is geheel naar de wens van Amerikaanse ondernemers ontwikkeld. Hij past onder de poortjes van McDrive’s door.