Janssen vond het besluit de Kangoo als basis te nemen ook ‘een verrassing’ maar erkent dat de kleine besteller van Renault een voor de hand liggende keuze was, gezien de strategische samenwerking tussen Renault en Daimler. Bovendien is de Kangoo een groot succes in Europa. In Automobiel Management van 17 augustus vertelt Janssen  over de grote puzzel en de problemen die erbij komen kijken om met een minimaal scenario maximaal resultaat te bereiken.  "Het moeilijkste van het hele Citan-ontwerp bleek uiteindelijk de positionering van de passagiersairbag. Die vereiste een nauwkeurigheid van precies 0,3 millimeter."

Meer hierover in Automobiel Management van 17 augustus.   

 

  

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding