Het is voor het eerst dat dezelfde bestelauto de titel voor het tweede jaar op rij wint. De Mercedes-Benz Vito maakt al vanaf zijn introductie vorig jaar indruk op de jury, en dat op vrijwel alle beoordelingscriteria die het hanteert. Sowieso pakt de Vito het hoogste puntenaantal bij de beoordeling van de volledigheid van het levergamma en de uitstraling van het model. Verder staan de rijeigenschappen op een hoog niveau. Hoewel het interieur eerder uitblinkt in robuustheid dan in de toepassing van handige snufjes, beoordeelt de jury het toch als een aangename werkplek voor de bestuurder. "De Vito is al met al een doordacht product, dat wordt ondersteund door een gedegen en zeer ervaren import- en dealerorganisatie", aldus juryvoorzitter Peter Brouwer, hoofdredacteur van Automobiel Management.  

Over de verkiezing

De prestigieuze titel wordt jaarlijks toegekend aan de bestelauto die temidden van alle leverbare merken en modellen de beste combinatie biedt van de aspecten leaseprijs, brandstofkosten, functionaliteit, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, de volledigheid van het levergamma en de uitstraling; daarnaast speelt de kwaliteit van de import- en dealerorganisatie een grote rol in de beoordeling. Aan de verkiezing doen automatisch alle leverbare bestelauto’s tot 3,5t GVW mee, in vier verschillende gewichtsklassen.

De negenkoppige, volstrekt onafhankelijke jury bestaat uit mensen uit de dagelijkse praktijk van de bestelauto. Het gaat om vertegenwoordigers van leasemaatschappijen die een adviserende rol vervullen voor klanten met bestelauto-wagenparken, om fleetowners die dergelijke parken beheren en om in bedrijfsauto’s gespecialiseerde journalisten.