Landelijke verkeersofficier Koos Spee (62) draagt de leiding van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) over aan officier van justitie Peter Muijen. Muijen heeft Spee vervangen sinds hij in november vorig jaar met ziekteverlof was, in verband met een herniaoperatie. Peter Muijen zal leiding geven aan de integratie van het BVOM met het Landelijk Parket  die op 1 januari 2010 moet zijn voltooid. Het BVOM blijft overigens bestaan, maar niet als zelfstandig onderdeel, zo meldt de organisatie zelf.
Spee zal coördinerende taken op het gebied van verkeershandhaving gaan verrichten. Hij heeft op dat terrein  een bijzondere expertise opgebouwd die het OM graag wil behouden en inzetten, schrijft men in een persbericht. Het College en Spee zijn ‘in goed overleg over de nadere invulling’. Spee zal doorgaan met het leveren van een inhoudelijke bijdrage aan het verkeersprogramma Wegmisbruikers.
Als oprichter en jarenlange motor van het BVOM heeft Koos Spee een belangrijke bijdrage geleverd aan de verkeersveiligheid in Nederland. Zo heeft hij onder meer een belangrijke rol gehad bij de  intensivering van de  verkeerscontroles. Mede hierdoor is het aantal verkeersdoden in Nederland afgenomen van 1.166 in 2000 tot 791 in vorig jaar, zegt het BVOM.
Volgens De Telegraaf is Spee niet op eigen initiatief vertrokken. Hoewel hij zelf geen commentaar geeft, zou hij volgens zijn personeel niet gelukkig zijn met de promotie. Zelf was hij liever tot zijn pensioen bij het BVOM gebleven er zouden ook geen problemen zijn met het personeel.
Spee begon in 1998 als landelijk verkeersofficier van het Bureau Verkeershandhaving met vijf mensen. Onder zijn bewind steeg het aantal bekeuringen van vier miljoen in 1998 tot twaalf miljoen vorig jaar.