Beide heren zijn ontslagen nadat de overnamepoging van Volkswagen hopeloos mislukte en Porsche erdoor in de financiële problemen kwam. Drie aandeelhouders hebben nu bij de rechtbank van Stuttgart verzocht om aanstelling van een ‘Sonderprüfer’ die de zaak zou moeten onderzoeken. Dat heeft de rechtbank in Stuttgart bevestigd.

De aandeelhouders willen laten onderzoeken of Wiedeking en Härter wel recht hadden op zoveel geld. Het gaat om de aandeelhouders Deka Bank, het pensioensfonds van Norges Bank en aandeelhouder Christian Strenger. Zij willen ook de opvallende acties met de opties op aandelen van destijds onder loep laten nemen. Of er inderdaad een onderzoek komt, wordt pas begin volgend jaar besloten. Eerst wordt het verzoek tot de aanstelling van de onderzoeker aan Porsche gegeven. De sportwagenfabrikant krijgt dan tot eind september de tijd schriftelijk te reageren.

Beide (zeer goed betaalde) Porsche-managers moesten vorig jaar hun biezen pakken. Wiedeking kreeg vijftig miljoen euro mee, Härter 12,5 miljoen. (dpa)