De site speelt in op de laatste ontwikkelingen, zoals die van sociale netwerken, en de groeiende behoefte om het werkgeversmerk voor potentiële werknemers in beeld te brengen. Dus kunnen dealers zichzelf als individuele werkgever presenteren op de site; niet alleen met vacatures, maar ook met beeld en geluid om het bedrijf voor te stellen. Nel Kapsenberg, HR manager bij Opel Nederland: "In onze sector ontwikkelen kennis en vaardigheden zich razendsnel. In- en doorstroom van gekwalificeerd personeel zijn daarom van essentieel belang. Verder vraagt de arbeidsmarkt van werkgevers een steeds persoonlijker benadering van kandidaten. Andersom kunnen geïnteresseerden eenvoudig reageren door behalve het cv ook een link naar hun profiel op LinkedIn, Facebook, Twitter of een ander sociaal netwerk te plaatsen. De vacaturesite van Opel voorziet dan ook in de nieuwste behoeften."

Opel heeft zijn vacaturesite ontwikkeld in samenwerking met AutomotiveVacaturebank.nl. Deze vacaturebank faciliteert en beheert de site. Het plaatst nieuwe vacatures bijvoorbeeld automatisch door naar dit platform. Automotive Vacaturebank zegt twintigduizend unieke bezoekers per maand te hebben.

Zie ook vacatures AM 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding