Pélata is niet alleen de hoogstgeplaatste functionaris die zijn baan verliest, maar hij is ook nog een belangrijkste onderdeel van de machine die het mogelijk maakte dat zijn vriend en baas Carlos Ghosn ceo van zowel Renault als Nissan kan zijn. "Zonder hem zal Ghosn zich voelen alsof zijn been is geamputeerd", analist Ian Fletcher van IHS Automotive in Financial Times.

Het ontslag van Pélata is eerder deze maand geaccepteerd op een buitengewone vergadering van de raad van commissarissen van Renault. Hij is hogelijk gewaardeerd en zal moeilijk te vervangen zijn. Mogelijke opvolger vanuit de alliantie Renault Nissan zijn Philippe Klein, de huidige baas van productplanning. Hij is nog jong genoeg om de baan op zich te nemen. Ook de naam van Dominique Thormann, de cfo van Renault, is gevallen en die van Carlos Tavares van Nissan.

  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding