Dat meldt het Engelstalige Automotive News op basis van twee bronnen met ‘directe kennis van de situatie’.  Piëch (74) zou de meerderheid van de twintigkoppige raad van toezicht voor nog een termijn van vijf jaar achter zich hebben. Zijn huidige contract duurt nog een half jaar.

 

Volkswagen leunt heel erg op de strateeg Piëch. Die was negen jaar ceo van Volkswagen Groep voordat hij in 2002 aftrad en voorzitter van de raad van toezicht werd. Zijn protegé Martin Winterkorn, de huidige ceo, nam de post in 2007 over na een tussenperiode van Bernd Pischetsrieder (ex-BMW).
Ferdinand Piëch, kleinzoon van Ferdinand Porsche,  maakt deel uit van de schatrijke familie die Porsche in bezit heeft.  Onder leiding van Piëch kocht Volkswagen de merken Bugatti, Bentley en Lamborghini en werden de volumemerken Seat en Skoda geïntegreerd in het concern. Maar een van de grote acties van Piëch is ongetwijfeld de move met Porsche geweest, dat een mislukte poging deed Volkwagen over te nemen. Nadat hij de poging ertoe in eerste instantie steunde, trok hij zijn steun terug toen de financiering uit de hand liep. Toen maakte hij het mogelijk dat Volkswagen 49,9 procent van de aandelen van de sportwagenfabrikant Porsche in handen kreeg – met het perspectief dat Porsche uiteindelijk tot de VW Groep gaat behoren. De twee topmannen van Porsche destijds, Wiedeking en Härter, moesten vertrekken toen ze openlijk door Piëch werden beschuldigd van het creëren van grote financiële problemen bij Porsche.  

Helmut Becker, een zelfstandig consultant die vroeger econoom was bij BMW, voorspelt dat Piëch zijn rol als voorzitter van de raad van toezicht in 2016 zal overdragen aan Martin Winterkorn die dan 68 jaar zal zijn. Volgens dezelfde Helmut Becker zouden Winfried Vahland en Karl-Thomas Neumann, voormalig ceo van Continental en nu de baas van Volkswagen in China, mogelijke opvolgers van Winterkorn zijn.

Piëch en Winterkorn kennen elkaar al van de tijd dat zij beiden bij Audi werkten in de jaren tachtig. (bronnen: Bloomberg / Automotive News)