Dat heeft GM meegedeeld. De zoektocht naar een opvolger al is opgestart. Tot die gevonden is, zal plaatsvervangend topman van GM, Steven Girsky, de taken van Stracke overnemen. Stracke is nog maar sinds april 2011 ceo van het kwakkelende Opel maar moest werken in turbulente tijden. Hij was het gezicht van Opel in Duitsland toen er moeizame gesprekken moesten worden gevoerd met de vakbonden en de ondernemingsraad over kostenbesparingen en het verbeteren van het imago van Opel en de winstgevendheid. "Karl-Friedrich Stracke werkte niet aflatend onder grote druk aan de stabilisering van het bedrijf. We zijn dankbaar dat we op zijn successen verder kunnen bouwen en we waarderen de talrijke bijdragen van Stracke  aan het succes van GM", zegt Akerson in de verklaring. Het vijfjarenherstructureringsplan van Stracke, dat erop is gericht dat Opel in 2016 weer winstgevend is, werd onlangs goedgekeurd door de top in Detroit en door de raad van toezicht van Opel. Stracke zegt zelf: "Ik verlaat mijn post in de wetenschap dat Opel/Vauxhall een goede toekomst tegemoet gaat en ik ben blij dat ik voor GM andere opdrachten mag uitvoeren."

Over de reden van het vertrek doet GM verder geen mededelingen. Het plotselinge vertrek heeft menigeen binnen GM Europe verrast, zo meldt Financial Times, hoewel er wel geruchten waren over onenigheid over het tempo van verandering bij Opel tussen Stracke en het management in Detroit. Vakbonden zouden zich bij tijd en wijle hebben geërgerd aan de managementstijl van Stracke en vonden dat hij opener had moeten zijn over de herstructureringsplannen. Toen Stracke zijn plannen ontvouwde aan het Opel-personeel afgelopen mei werd hij uitgejouwd. En arbeiders in de fabriek in Bochum liepen weg uit een meeting op de werkvloer toe Stracke weigerde het voortbestaan van Bochum te garanderen.   

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding