De functie van Opel-baas kwam vacant na het plotselinge vertrek van Karl-Friedrich Stracke vorige week. Sedran (47) neemt de taken van voorzitter erbij, want hij blijft verantwoordelijk voor oparations, business development & corporate strategies. Hij zit nog maar sinds april op die post. "We gaan ons businessplan verder implementeren zoals gepland. We zullen verder de bureaucratie verminderen en de bedrijfscultuur verder uitdagen", aldus Steve Girsky, voor voorzitter van de raad van toeziht van Opel en president van GM Europe.  De ondernemingsraadvoorzitter van Opel, Wolfgang Schäfer-Klug, vindt dat het nieuwe team rondom Girsky staat voor de verandering die Opel/Vauxhall hard nodig heeft: minder managementlagen, transparantie, accountability en doekracht. Dit zal Opel weer op het groeipad brengen."

Ondertussen roept de IG Metall-voorzitter dat de strategie van GM om zijn Europese tak weer winstgevend te maken, te kort lijkt te komen. Opel lijkt het interne krediet dat is toegezegd door moederbedrijf GM te snel leeg te halen, zo waarschuwde Berthold Huber, voorzitter van de machtige vakbond IG Metall, in Financial Times. IG Metall is nauw betrokken bij de herstructureringbesprekingen van Opel en Huber heeft gezegd dat de businessplannen voor de middellange termijn niet genoeg zullen zijn om de verliezen om te buigen. "We moeten goede producten hebben en productieve fabrieken en we moeten uitwerken wat voor stappen nodig zijn om daar te komen. Met wat er tot dusver is voorgesteld, zal het waarschijnlijk niet lukken. Er is zo’n grote neergang in de markt in Europa dat wanneer Opel niets doet de kredieten van GM kunnen worden afgebroken. " GM zette een interne lening op van 2,6 miljard euro  als onderdeel van een pakket maatregelen om Opel/Vauxhall  te helpen herstructureren en om werkkapitaal te hebben.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding