De Duitser is de eerste buitenlander die het succesvolle merk mag leiden. De opmerkelijke promotie van Schreyer is een beloning voor zijn werk bij Kia. Hij tekende voorheen voor Audi en Volkswagen-topman Ferdinand Piëch gaf nog niet lang geleden aan spijt te hebben van het feit dat hij Schreyer in 2006 heeft laten gaan.

Aziatische bedrijven zijn er normaliter erg op gebrand dat topfuncties worden bekleed door ‘eigen volk’. De promotie van Schreyer tot president van Kia is daarom bijzonder, want hij is de eerste niet in Korea geboren persoon die deze eer ten deel valt. Schreyer was al vice-president. Hij wordt één van de drie presidenten die Kia telt. Daarnaast blijft hij gewoon zijn functie als hoofdontwerper uitoefenen.

De gerespecteerde bedrijfstitel kreeg Schreyer natuurlijk niet zomaar, maar hij verdiende hem met zijn succesvolle ontwerpen. Sinds de Duitser in 2006 bij Audi vertrok heeft hij zich opgewerkt tot grondlegger van het moderne Kia. Het zijn immers zijn tekenkunsten die de Zuid-Koreaanse fabrikant op de wereldkaart hebben gezet en die tot aanhoudend mondiaal succes hebben geleid. Met aantrekkelijke designs heeft Kia haar imago van banaal prijsvechtersmerk van zich af weten te schudden.

Schreyer is niet alleen eindverantwoordelijk voor onder andere de huidige generatie Picanto, Rio, Cee’d, Sportage en Optima, maar ook voor het familiegezicht van Kia, namelijk de zogeheten Tiger Nose grille. Schreyer stuurt vanuit Frankfurt de ontwerpstudio’s in Tokyo, Los Angeles en het Koreaanse Namyang aan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding