Het volgende avontuur van Musk staat al weer klaar. Hyperloop is een concept dat hij heeft geparkeerd tot hij Tesla inmiddels twee kwartalen achter elkaar winstgevend heeft gekregen. Het concept is omgeven met mystiek, het zou een vijfde manier van transport moeten worden naast boten, auto’s, vliegtuigen en treinen. Hyperloop is twee keer zo snel als een vliegtuig, kan niet neerstorten, heeft geen last van slecht weer en een ticket kost de helft.

Elon Musk was medeoprichter van PayPal, één van de grootste online betaaldiensten, die in 2002 voor anderhalf miljard dollar werd verkocht aan eBay. Daarna stapte Musk in elektrische auto’s met Tesla, in de ruimtevaart met SpaceX en in zonne-energie met SolarCity. De bedrijven waar hij bij betrokken is, hebben veel impact. Musk zelf spreekt van een ‘verwoestend verschil’ dat je in de markt moet kunnen maken, anders heeft het geen zin.

Musk wilde graag dat NASA mensen naar Mars zou gaan sturen. Hij ziet ruimtereizen als de enige manier om op lange termijn het voorbestaan van het menselijk ras veilig te stellen, maar dit onderwerp staat niet op de agenda bij NASA. Na een mislukte poging om de ruimtevaartorganisatie voor zijn ideeën te winnen, besloot Musk dat hij zelf beter en goedkoper zou kunnen werken. Vijftig lanceringen later heeft SpaceX veel geleerd en NASA is inmiddels een grote klant van SpaceX. Vorige week werd het commerciële ruimteschip Dragon van SpaceX voor het eerst vastgekoppeld aan het International Space Station.

Musk is verder betrokken bij SolarCity dat alle problemen rond het aanvragen en aansluiten van zonnepanelen wegneemt. Zo is SolarCity erin geslaagd een compleet decentraal energiebedrijf te starten en daarmee heeft het de energiemarkt op zijn kop gezet. (bron: FD)