150ste geboortedag Henry Ford wereldwijd herdacht

Vandaag, 30 juli 2013, is het honderdvijftig jaar geleden dat Henry Ford is geboren. Om dat te herdenken zijn er in het hoofdkantoor in Dearborn diverse festiviteiten en in de staat Michigan is de dag van vandaag ‘Henry Ford Day’. Maar de herdenkingen zullen een jaar lang voortduren.

Overal op de wereld gebeurt het een en ander. Enkele voorbeelden van speciale acties zijn dat de dealers in 21 landen in de Azië een Ford Heritage Month hebben uitgeroepen, waarin de showrooms worden ingericht als tentoonstellingsruimtes met betrekking tot de geschiedenis van Ford. In Duitsland worden vijf rally’s georganiseerd, Ford in Roemenië hield bijeenkomsten waar vierduizend bezoekers kwamen en in Engeland werd een gerestaureerd standbeeld van Henry Ford onthuld. In de komende maanden zullen in de VS, in Europa en in Zuid-Amerika allerlei festiviteiten worden georganiseerd.  

In het begin van zijn bestaan als autofabrikant had Henry Ford grote moeite met de winstgevendheid van zijn fabriek maar met de komst van de Model T (oktober 1908) ging het de goede kant op. Van die auto zijn er vijftien miljoen gemaakt. Henry Ford introduceerde de lopende band in zijn fabriek in 1913. In de periode erna nam de tijd die nodig was om een Model T te bouwen af van 12,5 manuren naar anderhalf manuur.

Henry Ford introduceerde ook de verticale integratie in het productieproces. Hij wilde alle toeleveranciers in eigendom hebben, besturen en coördineren. Dit principe van verticale integratie werd in praktijk gebracht bij de Model A in 1923. "Wat mijn overgrootvader tot stand heeft gebracht, met name zijn erfenis van innovatie, blijft een inspiratie bij ons streven naar een krachtig bedrijf, gewekdige producten en een betere wereld", aldus Bill Ford. Hij is momenteel de bestuursvoorzitter van Ford.

Henry Ford overleed op 7 april 1947 op 83-jarige leeftijd. Meer dan vijftig jaar na zijn dood, in 1999, verkoos Forbes Magazine hem tot Businessman of the Century. In 2012 is een documentaire over hem gemaakt met de titel ‘The Men Who Built America’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

150ste geboortedag Henry Ford wereldwijd herdacht - Automobielmanagement.nl

150ste geboortedag Henry Ford wereldwijd herdacht

Vandaag, 30 juli 2013, is het honderdvijftig jaar geleden dat Henry Ford is geboren. Om dat te herdenken zijn er in het hoofdkantoor in Dearborn diverse festiviteiten en in de staat Michigan is de dag van vandaag ‘Henry Ford Day’. Maar de herdenkingen zullen een jaar lang voortduren.

Overal op de wereld gebeurt het een en ander. Enkele voorbeelden van speciale acties zijn dat de dealers in 21 landen in de Azië een Ford Heritage Month hebben uitgeroepen, waarin de showrooms worden ingericht als tentoonstellingsruimtes met betrekking tot de geschiedenis van Ford. In Duitsland worden vijf rally’s georganiseerd, Ford in Roemenië hield bijeenkomsten waar vierduizend bezoekers kwamen en in Engeland werd een gerestaureerd standbeeld van Henry Ford onthuld. In de komende maanden zullen in de VS, in Europa en in Zuid-Amerika allerlei festiviteiten worden georganiseerd.  

In het begin van zijn bestaan als autofabrikant had Henry Ford grote moeite met de winstgevendheid van zijn fabriek maar met de komst van de Model T (oktober 1908) ging het de goede kant op. Van die auto zijn er vijftien miljoen gemaakt. Henry Ford introduceerde de lopende band in zijn fabriek in 1913. In de periode erna nam de tijd die nodig was om een Model T te bouwen af van 12,5 manuren naar anderhalf manuur.

Henry Ford introduceerde ook de verticale integratie in het productieproces. Hij wilde alle toeleveranciers in eigendom hebben, besturen en coördineren. Dit principe van verticale integratie werd in praktijk gebracht bij de Model A in 1923. "Wat mijn overgrootvader tot stand heeft gebracht, met name zijn erfenis van innovatie, blijft een inspiratie bij ons streven naar een krachtig bedrijf, gewekdige producten en een betere wereld", aldus Bill Ford. Hij is momenteel de bestuursvoorzitter van Ford.

Henry Ford overleed op 7 april 1947 op 83-jarige leeftijd. Meer dan vijftig jaar na zijn dood, in 1999, verkoos Forbes Magazine hem tot Businessman of the Century. In 2012 is een documentaire over hem gemaakt met de titel ‘The Men Who Built America’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding