Fukuichi neemt per 1 april a.s. het stuur over van de huidige topman van Lexus, Kiotaka Ise, die dan tevens afscheid zal nemen van zijn zetel in de bestuursraad van Toyota. Die positie zal Fukuichi ook innemen. Ise wordt weggepromoveerd naar de functie van directeur van de R&D afdeling.

Het is voor het eerst dat een Japanse designbaas ook de topman wordt van een automerk. Als ontwerpchef is Fukuichi verantwoordelijk voor de merken Toyota, Lexus en Scion (het Amerikaanse jeugdlabel). Hij heeft als doelstelling om het wat kwakkelende luxelabel (in Europa stagneert het marktaandeel al jaren op 0,2 procent) te revitaliseren.

Fukuichi is de geestelijk vader van de Previa van 2 decennia geleden, één van de meest eigenzinnige MPV modellen ooit. Bij het ontwerp bevond de motor zich namelijk midden in de auto, in de vloer direct achter de bestuurder. Door de combinatie met achterwielaandrijving was de Previa hierdoor één van de best rijdende auto’s in zijn segment.

Fukuichi heeft ook de controversiële Lexus LF-NX conceptstudie ontworden, een compacte cross-over die als NX 200t en NX 300h in productie zal gaan en die onder de RX in het gamma zal komen. Topman Akio Toyoda verwacht van zijn personeel krachtigere, assertievere ontwerpen. Fukuichi moet daar bij Lexus voor gaan zorgen.

Bron: Autointernationaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding