De bekendmaking hangt samen met de European Driver Competition 2014 van Shell FuelSave Partner, een jaarlijks evenement dat is bedoeld om de zuinigst rijdende transportbedrijfchauffeur onder Europese klanten van Shell FuelSave Partner te bekronen. Aan de wedstrijd, die in samenwerking met Dekra Akademie wordt georganiseerd, doen dit jaar ruim elfhonderd  vrachtwagenchauffeurs uit heel Europa mee.

Bij de beoordeling heeft Dekra Akademie samen met technische experts van Shell een chauffeursranglijst opgesteld op basis van de individuele rapporten uit het brandstofmanagementsysteem Shell FuelSave Partner. Parameters die gedurende de vier wedstrijdweken werden beoordeeld, waren onder meer de duur van stationair draaien, hard optrekken, uitrollen, remmen en cruise control-gebruik. Bepaalde operationele factoren, zoals omgeving (stedelijk gebied of snelweg), type voertuig en laadgewicht, werden ook in aanmerking genomen. Vergezeld door zijn fleetmanager gaat  Maarleveld nu met de winnaars uit Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, België, Polen, Hongarije, Denemarken en Noorwegen naar de finale. Die wordt in juni in Berlijn gehouden.

De finalisten gaan rechtstreeks de strijd met elkaar aan in een serie wedstrijdelementen waarbij hun vaardigheden en technieken voor zuinig en veilig rijden worden beoordeeld. Wedstrijdelementen zijn onder meer fysieke rijoefeningen om sturen, remmen en voertuigbeheersing te beoordelen en een Dekra-rijsimulatorproef die meet hoeveel brandstof elke deelnemer over een virtueel standaardtraject gebruikt en hoe lang hij daarover doet. Het winnende bedrijf mag een aantal chauffeurs laten deelnemen aan een speciale eendaagse cursus eco-rijden.

Adraan Maarleveld werkt bij Van Waveren Transport.