Thierry Peugeot weggestuurd uit bestuur PSA

Thierry Peugeot, de vicevoorzitter van de raad van bestuur van PSA Peugeot Citroën, is gedwongen te vertrekken nadat hij opnieuw publiekelijk zijn ongenoegen uitsprak over de deal die PSA sloot met de Franse staat en het Chinese Dongfeng. Hij is opgevolgd door zijn zuster.

Hij is per direct uit de bestuursraad vertrokken, aldus PSA donderdag in een verklaring. Eerder dit jaar al trad hij af als voorzitter toen PSA aandelen verkocht aan de Franse staat en aan Dongfeng. De Franse industrieel Louis Gallois nam de plaats van voorzitter over nadat de Peugeot-familie de controle verloor over het tweehonderd jaar oude concern omdat via aandelenverkoop drie miljard euro aan kapitaal is binnengehaald. Toen bleef Thierry nog aan als vicevoorzitter.
Zijn plotselinge vertrek nu is het directe resultaat van een interview dat hij gaf waarin hij kritiek had op de voorwaarden, zo meldt persbureau Reuters . In een interview in de krant Les Echos uitte Thierry Peugeot zijn ontevredenheid over de betrokkenheid van de regering en Dongfeng die beide een aandeel verkregen van 14,1 procent  in PSA. "Er waren zeker andere opties beschikbaar", aldus Thierry in het artikel. Hij was er voorstander van dat er meer aandelen op de vrije markt werden verkocht om aan het noodzakelijke geld te komen zodat er meer kleine aandeelhouders zouden zijn waardoor de stem van de familie relatief groot zou blijven.  Toen hem door de krant werd gevraagd naar de rol van de Franse regering zei hij: "Ik ben een liberaal, een kapitalist en een verdediger van het vrije ondernemerschap. Als de staat zich inkoopt in een onderneming voor het eerst in tweehonderd jaar, dan roept dat natuurlijk vragen op."
Het vertrek van Thierry is besloten op een bestuursvergadering afgelopen dinsdag, aldus een van de bronnen van Reuters. "De familie heeft besloten dat men niet langer door Thierry zal worden vertegenwoordigd in het bestuur van PSA."  Marie-Helene Roncoroni zal hem vervangen. Zij is de zuster van Thierry. Waar het uiteindelijk om gaat, is of alle aandeelhouders op één lijn staan voor wat betreft de veranderingen die moeten worden doorgevoerd van het noodlijdende bedrijf en in de productreeks onder leiding van Carlos Tavares, de van Renault afkomstige ceo. (bronnen: Reuters/ ANE / PSA)

 

Thierry Peugeot weggestuurd uit bestuur PSA - Automobielmanagement.nl

Thierry Peugeot weggestuurd uit bestuur PSA

Thierry Peugeot, de vicevoorzitter van de raad van bestuur van PSA Peugeot Citroën, is gedwongen te vertrekken nadat hij opnieuw publiekelijk zijn ongenoegen uitsprak over de deal die PSA sloot met de Franse staat en het Chinese Dongfeng. Hij is opgevolgd door zijn zuster.

Hij is per direct uit de bestuursraad vertrokken, aldus PSA donderdag in een verklaring. Eerder dit jaar al trad hij af als voorzitter toen PSA aandelen verkocht aan de Franse staat en aan Dongfeng. De Franse industrieel Louis Gallois nam de plaats van voorzitter over nadat de Peugeot-familie de controle verloor over het tweehonderd jaar oude concern omdat via aandelenverkoop drie miljard euro aan kapitaal is binnengehaald. Toen bleef Thierry nog aan als vicevoorzitter.
Zijn plotselinge vertrek nu is het directe resultaat van een interview dat hij gaf waarin hij kritiek had op de voorwaarden, zo meldt persbureau Reuters . In een interview in de krant Les Echos uitte Thierry Peugeot zijn ontevredenheid over de betrokkenheid van de regering en Dongfeng die beide een aandeel verkregen van 14,1 procent  in PSA. "Er waren zeker andere opties beschikbaar", aldus Thierry in het artikel. Hij was er voorstander van dat er meer aandelen op de vrije markt werden verkocht om aan het noodzakelijke geld te komen zodat er meer kleine aandeelhouders zouden zijn waardoor de stem van de familie relatief groot zou blijven.  Toen hem door de krant werd gevraagd naar de rol van de Franse regering zei hij: "Ik ben een liberaal, een kapitalist en een verdediger van het vrije ondernemerschap. Als de staat zich inkoopt in een onderneming voor het eerst in tweehonderd jaar, dan roept dat natuurlijk vragen op."
Het vertrek van Thierry is besloten op een bestuursvergadering afgelopen dinsdag, aldus een van de bronnen van Reuters. "De familie heeft besloten dat men niet langer door Thierry zal worden vertegenwoordigd in het bestuur van PSA."  Marie-Helene Roncoroni zal hem vervangen. Zij is de zuster van Thierry. Waar het uiteindelijk om gaat, is of alle aandeelhouders op één lijn staan voor wat betreft de veranderingen die moeten worden doorgevoerd van het noodlijdende bedrijf en in de productreeks onder leiding van Carlos Tavares, de van Renault afkomstige ceo. (bronnen: Reuters/ ANE / PSA)