Donkervoorts behoren tot de snelste (lichtste) productiewagens ter wereld. Ze worden met de hand gebouwd met de nieuwste technieken en elk jaar verlaten nog geen honderd sportwagens de fabriek in Lelystad. De Donkervoort  is het geesteskind van naamgever Joop Donkervoort, die ze 36 jaar geleden begon te bouwen in een schuur. In een nieuw verschenen biografie is te lezen hoe de oer-Hollandse autofabrikant ondanks alle tegenslagen een unieke positie heeft verworven in de autoindustrie. Zijn biograaf Koos Woltjes: "Bijna niemand weet dat Joop Donkervoort door de grootste autofabrikanten in de wereld wordt gezien als de belangrijkste ontwikkelaar van ultralichte sportwagens. Bovendien komen in Lelystad technische wereldprimeurs tot stand. Er zijn maar weinig auto’s zo technisch geavanceerd en tegelijk zo puur."
In de biografie beschrijft autokenner Woltjes hoe Joop Donkervoort als twintiger besloot zelf sportwagens te gaan bouwen. Een stap voor stap proces, dat begon met de bestelling een Lotus 7-bouwpakket. Zesendertig jaar na de productie van de eerste Donkervoort is de auto nog steeds de favoriet van autoliefhebbers in de hele wereld, van mensen die er jarenlang voor gespaard hebben tot verzamelaars die vinden dat de auto niet in hun collectie mag ontbreken.
Zijn eigenzinnigheid levert Joop Donkervoort niet alleen bijzondere auto’s op, maar ook een turbulent zakelijk bestaan. Veel moeilijke jaren werden veroorzaakt door de compromisloze aanpak van de oprichter. Woltjes: "Donkervoort is nooit bereid geweest om zijn ziel te verkopen. Hij heeft altijd vierkant achter de kwaliteit en de stijl van zijn product gestaan. Joop ging altijd zijn eigen gang. Dat zorgde ervoor dat hij zo nu en dan in een zakelijke achtbaan belandde maar het voordeel is wel dat hij nog steeds bestaat."
Woltjes ziet Donkervoort als een baken van de Nederlandse maakindustrie. "Als je kiest voor kwaliteit en je stinkende best doet, dan kun je tot de wereldtop behoren. Joop Donkervoort is een icoon, hij is onze eigen Steve Jobs. Hij is niet alleen een voorbeeld voor autoliefhebbers, maar ook een voorbeeld voor ondernemers die de middelmaat willen ontstijgen. Donkervoort, de man én auto, is een verhaal over ondernemerschap en doorzettingsvermogen, over iemand die altijd tegen de stroom in heeft geroeid. Het is een verhaal dat nog nooit is verteld, zelfs voor Donkervoort-kenners is het nieuw."
Donkervoort – Een biografie over ondernemerschap, tegenwind en heel veel pk’s wordt uitgegeven door Uitgeverij Haystack in Zaltbommel. Het boek kost 24,50 en is vanaf 1 december 2014 verkrijgbaar.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding