De machtsstrijd in de top van het VW-concern spitst zich verder toe nu toezichtsraadvoorzitter Ferdinand Piëch probeert ceo Winterkorn nog voor de aandeelhoudersvergadering op 5 mei afgezet te krijgen. Dit melden zowel de Deutsche Presse-Agentur (dpa) als de Nord-Deutsche Rundfunk (NDR).  Piëch zou zich sterk maken voor benoeming van of Matthias Müller (nu baas van Porsche) of Winfried Vahland (Skoda) en hij zou proberen het besluit van het presidium van de raad van toezicht van afgelopen vrijdag te ondermijnen, zo zeggen personen die van de situatie op de hoogte zijn.
Afgelopen vrijdag heeft het zeskoppige presidium van de raad van toezicht de ceo Martin Winterkorn een hart onder de riem gestoken en aangekondigd dat het contract van Winterkorn, dat loopt tot eind 2016, verlengd zou moeten worden. Hier verloor Piëch de strijd, iets wat hij niet gewend is. Het presidium, waar Piëch de voorzitter van is, is een centrale machtsfactor in het concern.

 

Maar volgens NDR wil Piëch nog vóór de aandeelhoudersvergadering op 5 mei dat de toezichtsraad stemt over zijn kandidaten Müller en Vahland en hij wil dat de huidige ceo Winterkorn op korte termijn wordt vervangen. De dpa weet verder te melden dat op verzoek van Piëch (78) de families Piëch en Porsche (grootaandeelhouders) bijeen zijn gekomen in Stuttgart. Daar zou Ferdinand Piëch om steun voor zijn plan (Vahland of Müller aan te stellen) hebben gevraagd. Of hij daarbij succes heeft gehad, was in eerste instantie niet te achterhalen. Maar Piëch wil voorkomen dat hij opnieuw bakzeil moet halen in de raad van toezicht.

Piëch heeft zich enkele weken geleden met een quote in het tijdschrift Der Spiegel ("Ik sta op afstand van Winterkorn") afgewend  van zijn voormalige vertrouweling Winterkorn.  Maar ondanks die openlijke aanval bleef Winterkorn (67) stevig op z’n post als voorzitter van de directie. In een crisisbijeenkomst van het presidium van de raad van toezicht vorige week donderdag is over de positie van Winterkorn gesproken en volgens dpa werd het toen 5:1 voor Winterkorn – de enige tegenstem kwam van Ferdinand Piëch.  Volgens het presidium is Winterkorn de ‘best mogelijke’ baas en het presidium wil aan de voltallige raad van toezicht voorstellen het contract van Winterkorn in de vergadering van februari 2016 te verlengen. Dat nu, was een gevoelige nederlaag voor Piëch. Hij staat met zijn poging Winterkorn te lozen alleen in het presidium, zo hebben meerdere personen bevestigd aan de dpa.  Maar zij hebben ook toen al benadrukt dat het laatste woord over de kwestie nog niet is gesproken. (bronnen: dpa/NDR)