Altavilla, zoon van een voormalig Lancia-dealer, was sinds 2012 in de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Die taak wordt voorlopig ook waargenomen door Manley.

Altavilla, die sinds 1990 bij Fiat werkte, gold – zeker ook in zijn eigen ogen – als één van de favorieten om volgend jaar Marchionne op te volgen als die met pensioen zou gaan. Hij heeft direct zijn conclusies getrokken nu hij bij de inderhaast geregelde opvolging niet zelf CEO is geworden. Een derde ‘kroonprins’, financieel directeur Richard Palmer, blijft voorlopig wel gewoon op zijn post.

FCA heeft met het oog op de terminale ziekte van topman Sergio Marchionne ook een nieuwe directeur aangesteld bij de divisie CNH Industrial (nutsvoorzieningen, Iveco vrachtwagens & bussen, Heuliez bussen, landbouwmachines van New Holland, Case plus Steyr en graafmachines van Case, New Holland en Magirus). Dat wordt de Britse Suzanne Heywood.

Het bedrijf moet volgens de planning woensdag de cijfers over het tweede kwartaal publiceren, inclusief de gebruikelijke toelichting van de CEO, maar of dat door gaat is nog niet duidelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding