Bram Schot wil topman van Audi blijven

De Nederlander Bram Schot die Rupert Stadler sinds diens arrestatie vervangt als CEO van Audi wil graag voor langere termijn op die plaats benoemd worden.

Bram Schot wil topman van Audi blijven

"Ik ben bereid langdurig Audi-Chef te blijven en heb daar ook erg veel zin in," heeft Schot verklaard tegenover Management Magazin nadat Stadler twee weken geleden officieel door de Raad van Bestuur van de Volkswagen Groep is ontslagen.

De 57-jarige Schot heeft een aantal jaren gewerkt bij Daimler voordat hij in 2011 bij de Volkswagen Groep in dienst kwam. Sinds vorig jaar is hij lid van de Raad van Bestuur van Audi en daar belast met verkoop en marketing. Voor de topfunctie heeft hij zware concurrentie van Markus Duesmann, voormalig directeur inkoop van BMW maar daar weggekaapt door de Volkswagen Groep. Duesmann wordt regelmatig genoemd als nieuwe topman van Audi maar kan die functie tot 2020 niet vervullen vanwege een concurrentiebeding met zijn oude baas. Bekend is dat VW al enige tijd met BMW in gesprek is over het opheffen van die beperking.

Bram Schot wil topman van Audi blijven - Automobielmanagement.nl

Bram Schot wil topman van Audi blijven

De Nederlander Bram Schot die Rupert Stadler sinds diens arrestatie vervangt als CEO van Audi wil graag voor langere termijn op die plaats benoemd worden.

Bram Schot wil topman van Audi blijven

"Ik ben bereid langdurig Audi-Chef te blijven en heb daar ook erg veel zin in," heeft Schot verklaard tegenover Management Magazin nadat Stadler twee weken geleden officieel door de Raad van Bestuur van de Volkswagen Groep is ontslagen.

De 57-jarige Schot heeft een aantal jaren gewerkt bij Daimler voordat hij in 2011 bij de Volkswagen Groep in dienst kwam. Sinds vorig jaar is hij lid van de Raad van Bestuur van Audi en daar belast met verkoop en marketing. Voor de topfunctie heeft hij zware concurrentie van Markus Duesmann, voormalig directeur inkoop van BMW maar daar weggekaapt door de Volkswagen Groep. Duesmann wordt regelmatig genoemd als nieuwe topman van Audi maar kan die functie tot 2020 niet vervullen vanwege een concurrentiebeding met zijn oude baas. Bekend is dat VW al enige tijd met BMW in gesprek is over het opheffen van die beperking.