De vier ‘commissarissen’ worden geen van allen vervangen. Aan hun vertrek liggen geen conflicten tussen Tesla en enige van deze bestuurders ten grondslag, benadrukt het autobedrijf. ‘’Door de Board te verkleinen kan Tesla meer wendbaar en efficiënter functioneren,’’ aldus een bericht aan de beurs. Dat past ook bij het streven naar een meer ‘aandeelhouder-vriendelijke bestuursstructuur’ waar Tesla eerder over heeft gesproken.

Buss is al tien jaar lid van de Raad van Bestuur van Tesla terwijl Johnson Rice pas twee jaar geleden is toegetreden. Jurvetson is al langere tijd afwezig, mede vanwege andere beschuldigingen over misdragingen bij zijn financieringsbedrijf. Alleen van Gracias wordt gemeld dat hij nauw samenwerkt met CEO Elon Musk maar ook van de andere drie is bekend dat zij vrijwel altijd aan zijn zijde staan. Zowel Gracias als Jurvetson zijn ook directeur bij Musk’s ruimtevaartbedrijf SpaceX terwijl Buss financieel directeur is geweest van de zonnepanelen fabrikant SolarCity waar Musk bestuursvoorzitter was totdat Tesla het drie jaar geleden overnam. De beurswaakhond SEC heeft na een eerdere conflict over het getwitter van Musk onderstreept dat de commissarissen juist kritischer moeten zijn over zijn beleid en activiteiten.

Tesla is verder in verlegenheid gebracht door op sociale media opgedoken beelden van een spontaan in brand gevlogen Model S in Shanghai. De auto stond in een parkeergarage en brandde volledig uit. Tesla heeft meegedeeld dat het een onderzoek instelt naar het voorval. De beurs schrok opnieuw van dit volgende slechte nieuws en strafte Tesla af met een koersval van vier procent.