‘20 procent van Nederland kiest bij volgende auto voor elektrisch of hybride’

Ruim een op de vijf Nederlanders kiest bij de aanschaf van een volgende auto voor een exemplaar met elektromotor. Volledig elektrisch is daarbij met 9,2 procent het populairst, gevolgd door hybride (6,7 procent) en plug-in hybride (4,8 procent). Meer dan de helft kiest nog altijd voor een benzinemotor

Dat blijkt uit onderzoek van zonne-energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door Panel Inzicht. Het bedrijf stelde aan 2000 Nederlanders de vraag: wat wordt de eerstvolgende auto die u aanschaft? Naast de al genoemde mogelijkheden kon de keuze ook nog vallen op diesel (5,8 procent) en LPG (0,7 procent). Ruim een op de vijf ondervraagden gaf aan nog niet te weten welk type hun voorkeur zou hebben.

Binnen een jaar

Qua aankoopmoment verwacht zo’n vier procent van de Nederlanders binnen een jaar elektrisch te gaan rijden. Nog eens dertien procent wil dit binnen twee tot drie jaar gaan doen, terwijl een nog iets grotere groep nog hooguit vier tot vijf jaar wil wachten. ‘Tel daarbij op de kleine twee procent die al elektrisch rijdt en de conclusie is dat binnen vijf jaar één op de drie auto’s in Nederland elektrisch is’, aldus Zonneplan in een verklaring.

Opmerkelijk

Dat getal kan volgens het energiebedrijf nog hoger oplopen, aangezien een derde van de ondervraagden in het onderzoek aangeeft nog niet te weten wanneer zij de stap naar elektrisch rijden zullen zetten. Een op de tien Nederlanders verwacht dit binnen zes tot tien jaar te doen, terwijl minder dan drie procent nog langer wil wachten. Ongeveer een vijfde stelt niet van plan te zijn ooit elektrisch te gaan rijden. ‘Dat is een opmerkelijke stellingname, aangezien alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2030 elektrisch moeten zijn’.

Lees ook:
Particuliere autokoper kiest vaker voor elektrische auto

Reageren
500 tekens over
‘20 procent van Nederland kiest bij volgende auto voor elektrisch of hybride’ - Automobielmanagement.nl

‘20 procent van Nederland kiest bij volgende auto voor elektrisch of hybride’

Ruim een op de vijf Nederlanders kiest bij de aanschaf van een volgende auto voor een exemplaar met elektromotor. Volledig elektrisch is daarbij met 9,2 procent het populairst, gevolgd door hybride (6,7 procent) en plug-in hybride (4,8 procent). Meer dan de helft kiest nog altijd voor een benzinemotor

Dat blijkt uit onderzoek van zonne-energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door Panel Inzicht. Het bedrijf stelde aan 2000 Nederlanders de vraag: wat wordt de eerstvolgende auto die u aanschaft? Naast de al genoemde mogelijkheden kon de keuze ook nog vallen op diesel (5,8 procent) en LPG (0,7 procent). Ruim een op de vijf ondervraagden gaf aan nog niet te weten welk type hun voorkeur zou hebben.

Binnen een jaar

Qua aankoopmoment verwacht zo’n vier procent van de Nederlanders binnen een jaar elektrisch te gaan rijden. Nog eens dertien procent wil dit binnen twee tot drie jaar gaan doen, terwijl een nog iets grotere groep nog hooguit vier tot vijf jaar wil wachten. ‘Tel daarbij op de kleine twee procent die al elektrisch rijdt en de conclusie is dat binnen vijf jaar één op de drie auto’s in Nederland elektrisch is’, aldus Zonneplan in een verklaring.

Opmerkelijk

Dat getal kan volgens het energiebedrijf nog hoger oplopen, aangezien een derde van de ondervraagden in het onderzoek aangeeft nog niet te weten wanneer zij de stap naar elektrisch rijden zullen zetten. Een op de tien Nederlanders verwacht dit binnen zes tot tien jaar te doen, terwijl minder dan drie procent nog langer wil wachten. Ongeveer een vijfde stelt niet van plan te zijn ooit elektrisch te gaan rijden. ‘Dat is een opmerkelijke stellingname, aangezien alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2030 elektrisch moeten zijn’.

Lees ook:
Particuliere autokoper kiest vaker voor elektrische auto