‘EV-verzekering 230 euro duurder dan benzineauto’

Als je overstapt van een benzineauto naar een elektrische auto, betaal je ruim 200 euro per jaar meer voor je autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl onderzocht voor acht verschillende elektrische auto’s, nieuw en gebruikt, wat het kost om deze te verzekeren uitgaande van een all risk verzekering bij 12.000 kilometer per jaar. Gebaseerd op een fictieve bestuurder van 35 jaar uit Breda met 6 schadevrije jaren. De vergelijker keek daarbij ook wat het kost om een vergelijkbare benzineauto te verzekeren.

Zwaarder

Hieruit blijkt dat je voor een elektrische auto 10 tot 25 euro per maand meer betaalt. Dit komt dus neer op 120 tot 300 euro per jaar. “Een elektrische auto heeft een hogere aanschafprijs en is, vooral door het accupakket, veel zwaarder dan een auto op benzine”, legt financieel expert Amanda Bulthuis uit. “Hierdoor is de premie voor de autoverzekering bij elektrische auto’s hoger.” Daarnaast is de schadelast voor verzekeraars hoger.

Geen wegenbelasting

Bij je keuze tussen een elektrische auto en een benzineauto is het dus belangrijk om rekening te houden met de hogere autopremie. “Dat is toch een grote maandelijkse kostenpost”, zegt Bulthuis. “Maar daar staat wel tegenover dat je voor een elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting betaalt en opladen vaak goedkoper is dan benzine tanken. Die besparingen wegen waarschijnlijk wel op tegen de hogere verzekeringspremie. Alleen door rekening te houden met al die kostenposten, kun je voor jou persoonlijk berekenen wat de beste keuze is.”

Forse premieverschillen

Uit het onderzoek blijkt ook dat juist bij de elektrische auto’s de premieverschillen tussen de verzekeraars groot zijn. “Gemiddeld was het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering bij de elektrische auto’s 80 euro per maand. Dat is 960 euro per jaar. Het loont dus om verschillende autoverzekeringen te vergelijken, zeker als je een elektrische auto gaat verzekeren”, aldus Bulthuis.

Lees ook:
Pot voor EV-subsidies raakt snel leeg

‘EV-verzekering 230 euro duurder dan benzineauto’ - Automobielmanagement.nl

‘EV-verzekering 230 euro duurder dan benzineauto’

Als je overstapt van een benzineauto naar een elektrische auto, betaal je ruim 200 euro per jaar meer voor je autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl onderzocht voor acht verschillende elektrische auto’s, nieuw en gebruikt, wat het kost om deze te verzekeren uitgaande van een all risk verzekering bij 12.000 kilometer per jaar. Gebaseerd op een fictieve bestuurder van 35 jaar uit Breda met 6 schadevrije jaren. De vergelijker keek daarbij ook wat het kost om een vergelijkbare benzineauto te verzekeren.

Zwaarder

Hieruit blijkt dat je voor een elektrische auto 10 tot 25 euro per maand meer betaalt. Dit komt dus neer op 120 tot 300 euro per jaar. “Een elektrische auto heeft een hogere aanschafprijs en is, vooral door het accupakket, veel zwaarder dan een auto op benzine”, legt financieel expert Amanda Bulthuis uit. “Hierdoor is de premie voor de autoverzekering bij elektrische auto’s hoger.” Daarnaast is de schadelast voor verzekeraars hoger.

Geen wegenbelasting

Bij je keuze tussen een elektrische auto en een benzineauto is het dus belangrijk om rekening te houden met de hogere autopremie. “Dat is toch een grote maandelijkse kostenpost”, zegt Bulthuis. “Maar daar staat wel tegenover dat je voor een elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting betaalt en opladen vaak goedkoper is dan benzine tanken. Die besparingen wegen waarschijnlijk wel op tegen de hogere verzekeringspremie. Alleen door rekening te houden met al die kostenposten, kun je voor jou persoonlijk berekenen wat de beste keuze is.”

Forse premieverschillen

Uit het onderzoek blijkt ook dat juist bij de elektrische auto’s de premieverschillen tussen de verzekeraars groot zijn. “Gemiddeld was het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering bij de elektrische auto’s 80 euro per maand. Dat is 960 euro per jaar. Het loont dus om verschillende autoverzekeringen te vergelijken, zeker als je een elektrische auto gaat verzekeren”, aldus Bulthuis.

Lees ook:
Pot voor EV-subsidies raakt snel leeg