Euroda vicevoorzitter Albert Still zegt dat bij een uitstel van betalingprocedure de helft van de dealers om zal vallen. De Opel-dealers bieden in Europa werkgelegenheid aan 120 duizend mensen, van wie 35 duizend in Duitsland.

De dealers zouden een uitstel van betaling procedure volgens Euroda niet overleven omdat zij in hun dagelijkse activiteiten (verkoop, reparaties onder garantie) heel wat geld voorschieten en aanzienlijke vorderingen hebben lopen bij Opel. Indien die claims zouden wegvallen, zouden de dealers niet meer solvabel zijn.

Euroda heeft over dit dreigende gevaar een brief geschreven aan de Duitse regering en het parlement. Ze dringen in de brief aan op een spoedige beslissing en een verkoop aan de Oostenrijkse-Canadese toeleverancier Magna en de Russische Sberbank. De Opel-dealers geven de voorkeur aan overname door Magna boven investeringsfonds RHJ International als nieuwe eigenaar. Dit fonds wil de aandelen na verloop van tijd weer terugverkopen aan het nu noodlijdende GM. De Nederlandse voorzitter Jaap Timmer onderstreepte dit onlangs nog voor radio BNR. Overigens zonder al te hard op de tenen van RHJ te gaan staan. Je weet maar nooit …