Voorwaarde is dat ze hun eigen auto verkopen, die ze voorheen gebruikten voor woonwerkverkeer. De werkgever verlangt een vrijwaringbewijs van deze transactie.

De auto’s die Athlon Car Lease aanbiedt zijn onder meer de Citroën C1, de Peugeot 107 en de Toyota Aygo. Voor deze (benzine)modellen geldt slechts veertien procent bijtelling, omdat de CO2-uitstoot minder dan 110 gram is. Binnen het samen met stichting Natuur en Milieu uitgewerkte initiatief  betalen zowel werkgever als werknemer maandelijks 150 euro. Het bedrag is inclusief wegenbelasting, verzekering, brandstof, reparatie, onderhoud en banden. Overigens kan de regeling ook gelden voor duurdere modellen in deze bijtellingsklasse, maar dan betaalt de werknemer wel een hoger bedrag. Omdat de eigen bijdrage van de medewerker hoger ligt dan de fiscale bijtelling op deze auto’s, heeft hij netto geen bijtelling. De werkgever hoeft geen reiskostenvergoeding meer te betalen.

Richard Sikkel, algemeen directeur Athlon Car Lease: "De meeste zakelijke kilometers worden gemaakt in relatief vervuilende privé-auto’s. Dit is 58 procent van alle zakelijke kilometers. Het Green Car Plan maakt het mogelijk juist hier forse milieuwinst te boeken." Volgens adviesbureau CE Delft kan een werknemer met een gemiddelde auto jaarlijks zo’n achthonderd kilo CO2 besparen door in een Green Car te gaan rijden. Sikkel en Mirjam de Rijk (algemeen directeur Natuur en Milieu) roepen alle werkgevers in Nederland op aan het plan mee te doen.

Athlon Car Lease en haar moedermaatschappij De Lage Landen drie maanden geleden gestart met het programma. Volgens Sikkel heeft sindsdien bijna tien procent van de werknemers gekozen voor een Green Car. "Met dit aantal reduceren we op jaarbasis nu al meer dan 56 duizend kilo CO2."