Gemiddelde prijs occasion fors gestegen

Alles is wederom duurder geworden in het eerste half jaar van 2022: een trend die zich ook laat zien op de tweedehandsautomarkt. In een halfjaar tijd is de gemiddelde prijs van een occasion met 1.650 euro gestegen (+7,5%), zo blijkt uit de meest recente cijfers van AutoScout24.

Occasionverkoop autobedrijven in augustus +3%

In dezelfde periode een jaar eerder was een groei van 588 euro (+3,0%) zichtbaar. Afgelopen maand stond de gemiddelde prijs voor een occasion dan ook op een recordprijs van 23.808 euro genoteerd. In vergelijking met een maand eerder gaat het om een stijging van 471 euro (+2,0%) en ten opzichte van juni 2021 om een verschil van 3.938 euro (+19,8%). Reden voor de prijsstijging is dat de vraag naar occasions nog steeds groter is dan het aanbod. Bovendien bleef de verkoop van nieuwe auto’s ook in het eerste halfjaar achter.

Gebrek aan aanbod

Mede door het chiptekort, lange wachttijden en leveringsproblemen blijft de verkoop van nieuwe auto’s achter en zet de vraag naar een occasion onverminderd door. Een gevolg hiervan is dat het aanbod in occasions steeds meer slinkt. Het afgelopen halfjaar zijn er 633.798 occasions verkocht, 10,7% minder vergeleken met dezelfde periode in 2021 volgens Aumacon. AutoScout24 heeft bovendien van gelieerde autobedrijven vernomen dat het steeds moeilijker is om auto’s in te kopen door schaarste, waardoor de inkoopprijzen ook zijn gestegen. Al deze factoren bij elkaar opgeteld maken dat de gemiddelde prijs van een tweedehandsauto in zes maanden tijd rap is doorgestegen tot een recordprijs van €23.808 euro.

Meest in trek

Naast de gemiddelde occasionprijs geeft de data van AutoScout24 ook inzage in het zoekgedrag van de consument. Het afgelopen halfjaar werd op het platform het meest gezocht naar respectievelijk de Volkswagen Golf, Volkswagen Polo en Audi A3. De top 5 wordt aangevuld met de Audi A4 op de vierde plek en de Opel Corsa op plek 5. Het top 5-lijstje meest gezochte elektrische auto’s is iets diverser qua merken. De Tesla Model S en de Audi e-Tron staan bovenaan en worden gevolgd door de Tesla Model 3, Renault ZOE en de Porsche Taycan.

Lees ook:
Achtergrond: de occasionhandel en het nieuwe agentuurmodel

Gemiddelde prijs occasion fors gestegen - Automobielmanagement.nl

Gemiddelde prijs occasion fors gestegen

Alles is wederom duurder geworden in het eerste half jaar van 2022: een trend die zich ook laat zien op de tweedehandsautomarkt. In een halfjaar tijd is de gemiddelde prijs van een occasion met 1.650 euro gestegen (+7,5%), zo blijkt uit de meest recente cijfers van AutoScout24.

Occasionverkoop autobedrijven in augustus +3%

In dezelfde periode een jaar eerder was een groei van 588 euro (+3,0%) zichtbaar. Afgelopen maand stond de gemiddelde prijs voor een occasion dan ook op een recordprijs van 23.808 euro genoteerd. In vergelijking met een maand eerder gaat het om een stijging van 471 euro (+2,0%) en ten opzichte van juni 2021 om een verschil van 3.938 euro (+19,8%). Reden voor de prijsstijging is dat de vraag naar occasions nog steeds groter is dan het aanbod. Bovendien bleef de verkoop van nieuwe auto’s ook in het eerste halfjaar achter.

Gebrek aan aanbod

Mede door het chiptekort, lange wachttijden en leveringsproblemen blijft de verkoop van nieuwe auto’s achter en zet de vraag naar een occasion onverminderd door. Een gevolg hiervan is dat het aanbod in occasions steeds meer slinkt. Het afgelopen halfjaar zijn er 633.798 occasions verkocht, 10,7% minder vergeleken met dezelfde periode in 2021 volgens Aumacon. AutoScout24 heeft bovendien van gelieerde autobedrijven vernomen dat het steeds moeilijker is om auto’s in te kopen door schaarste, waardoor de inkoopprijzen ook zijn gestegen. Al deze factoren bij elkaar opgeteld maken dat de gemiddelde prijs van een tweedehandsauto in zes maanden tijd rap is doorgestegen tot een recordprijs van €23.808 euro.

Meest in trek

Naast de gemiddelde occasionprijs geeft de data van AutoScout24 ook inzage in het zoekgedrag van de consument. Het afgelopen halfjaar werd op het platform het meest gezocht naar respectievelijk de Volkswagen Golf, Volkswagen Polo en Audi A3. De top 5 wordt aangevuld met de Audi A4 op de vierde plek en de Opel Corsa op plek 5. Het top 5-lijstje meest gezochte elektrische auto’s is iets diverser qua merken. De Tesla Model S en de Audi e-Tron staan bovenaan en worden gevolgd door de Tesla Model 3, Renault ZOE en de Porsche Taycan.

Lees ook:
Achtergrond: de occasionhandel en het nieuwe agentuurmodel