Verder blijken de Nederlandse consumenten hun auto vijf tot tien keer per jaar te (laten) wassen. Bij een wagenpark dat eind 2004 bestond uit 6,9 miljoen voertuigen komt dit neer op 34,5 tot 69 miljoen wasbeurten per jaar. Dat leert een rapport van de Bovag-afdeling WAS, bedoeld om de overheid meer inzicht te geven in de verschillen in milieubelasting tussen het aloude emmertje sop en de moderne rollover. Conclusie: de auto zelf wassen is sterk milieubelastend, terwijl professionele autowasbedrijven juist veel omzichtiger omspringen met het milieu. Nieuw is het geluid allerminst, want in het verleden wees WAS het ministerie van VROM al vaker op de voordelen van het autowasbedrijf. In reactie daarop kreeg de afdeling het verzoek om de milieueffecten eens gedegen in kaart te brengen. En dat is nu gebeurd – voor het eerst. Meer hierover in AM 11, die vrijdag verschijnt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding