Nederland tankt 100 miljoen liter benzine meer

In de eerste helft van 2022 is in Nederland bijna 5,4 miljard liter brandstof getankt, tegen iets meer dan 5,3 miljard liter in het eerste halfjaar van 2021. Er werd zo’n 40 miljoen liter diesel minder afgezet en ruim 100 miljoen liter benzine méér, zo blijkt uit de analyse die Bovag maakte van de meest recente CBS-data.

Relatief gezien ging het de afzet van LPG het meest voor de windShutterstock (2022)

De afzet van diesel daalde van 2,8 miljard liter naar 2,76 miljard. In april en vooral in mei (plus 11 procent) werd juist fors meer diesel verkocht dan in dezelfde maanden vorig jaar, maar in juni zakte dat weer flink in. Het verschil met juni 2021 bedroeg zo’n 8,5 procent. Ook de benzineverkoop daalde in juni, maar boekte in de maanden daarvoor een forse stijging in vergelijking met een jaar eerder. Relatief gezien ging het de afzet van LPG het meest voor de wind: in de eerste helft van 2022 werd ruim 107 miljoen liter verkocht, terwijl dat het jaar ervoor nog maar 93 miljoen liter was. Dat betekende dus een toename van 16 procent.

Opvallend is hoe grillig de brandstofverkoop verliep in de eerste helft van dit jaar, tekent Bovag aan. De afzet pluste in januari met 3 procent en in februari zelf met meer dan 7 procent, om vervolgens weer met 3,5 procent te dalen in maart ten opzichte van dezelfde maand in 2021. In het tweede kwartaal was ongeveer hetzelfde beeld te zien: plus 4 procent in maart en in april bijna 8 procent. Juni liet vervolgens weer een min van bijna 7,5 procent zien. Al met al steeg de totale afzet van autobrandstoffen in het eerste halfjaar van 2022 met 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees ook:

ANWB: Kwart Nederlanders in de knel door hoge brandstofprijzen 

Nederland tankt 100 miljoen liter benzine meer - Automobielmanagement.nl

Nederland tankt 100 miljoen liter benzine meer

In de eerste helft van 2022 is in Nederland bijna 5,4 miljard liter brandstof getankt, tegen iets meer dan 5,3 miljard liter in het eerste halfjaar van 2021. Er werd zo’n 40 miljoen liter diesel minder afgezet en ruim 100 miljoen liter benzine méér, zo blijkt uit de analyse die Bovag maakte van de meest recente CBS-data.

Relatief gezien ging het de afzet van LPG het meest voor de windShutterstock (2022)

De afzet van diesel daalde van 2,8 miljard liter naar 2,76 miljard. In april en vooral in mei (plus 11 procent) werd juist fors meer diesel verkocht dan in dezelfde maanden vorig jaar, maar in juni zakte dat weer flink in. Het verschil met juni 2021 bedroeg zo’n 8,5 procent. Ook de benzineverkoop daalde in juni, maar boekte in de maanden daarvoor een forse stijging in vergelijking met een jaar eerder. Relatief gezien ging het de afzet van LPG het meest voor de wind: in de eerste helft van 2022 werd ruim 107 miljoen liter verkocht, terwijl dat het jaar ervoor nog maar 93 miljoen liter was. Dat betekende dus een toename van 16 procent.

Opvallend is hoe grillig de brandstofverkoop verliep in de eerste helft van dit jaar, tekent Bovag aan. De afzet pluste in januari met 3 procent en in februari zelf met meer dan 7 procent, om vervolgens weer met 3,5 procent te dalen in maart ten opzichte van dezelfde maand in 2021. In het tweede kwartaal was ongeveer hetzelfde beeld te zien: plus 4 procent in maart en in april bijna 8 procent. Juni liet vervolgens weer een min van bijna 7,5 procent zien. Al met al steeg de totale afzet van autobrandstoffen in het eerste halfjaar van 2022 met 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees ook:

ANWB: Kwart Nederlanders in de knel door hoge brandstofprijzen