Victor Muller onthult schilderij Spyker van Araun Gordijn

Victor Muller heeft gisteren een nieuw schilderij onthuld van kunstenaar Araun Gordijn. Het stelt de Spyker C4 recordauto uit 1922 voor.

De onthulling vond plaats in de Spyker-fabriek in Zeewolde, enkele minuten voor het begin van de jaarvergadering van Spyker Cars over 2009. Spyker Cars nam een afbeelding van het schilderij op in het jaarverslag.

Met de Spyker die Araun Gordijn schilderde, won Frits Koolhoven in mei 1922 een wedstrijd op de boulevard van Scheveningen. Koolhoven was door Henri Wijnmalen, directeur van Spyker, gevraagd te assisteren bij de laatste ontwikkelingsfase van de nieuwe C4; Spyker’s laatste en duurste model. Twee maanden later, op 18 en 19 juli 1922, vestigde de Australische autocoureur S.F. Edge met dezelfde auto een 24 uurs record op de Brooklands-baan in Engeland. Edge wilde aantonen dat hij zijn eigen record uit 1907 kon verbeteren; dat zou hij niet doen met een speciale racewagen, maar met een standaard productieauto, wat deze Spyker feitelijk was. Edge legde op 19 en 20 juli 1922 in twee keer twaalf uur ("Double Twelve") 2.867,2 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 119,5 km/u. Hij vestigde met de Spyker in totaal 21 snelheids- en duurrecords.

Araun Gordijn (geboren in 1947, afgestudeerd aan de Rietveld Academie) is een gekend kunstenaar, die sterk geïnspireerd is door pop-art en fotorealisme. Spelen met licht, auto’s en tankstations zijn terugkerende elementen in zijn werk. Zijn werk is vertegenwoordigd in belangrijke particuliere- en rijkscollecties en internationale bedrijfscollecties. Hij publiceerde zes boeken: ‘City limits, USA’, ‘Drive the sidewalk USA’ ‘Still America’, ‘Vijftig benzinestations Holland/Amerika’, ‘Triviale Illusies’ en ‘Alle benzinestations 1988-2008’.

Belangrijke historische gegevens voor het schilderij werden aangedragen door diverse leden van de CONAM, contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie. Ook de Louwman Collectie verleende medewerking.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Victor Muller onthult schilderij Spyker van Araun Gordijn - Automobielmanagement.nl

Victor Muller onthult schilderij Spyker van Araun Gordijn

Victor Muller heeft gisteren een nieuw schilderij onthuld van kunstenaar Araun Gordijn. Het stelt de Spyker C4 recordauto uit 1922 voor.

De onthulling vond plaats in de Spyker-fabriek in Zeewolde, enkele minuten voor het begin van de jaarvergadering van Spyker Cars over 2009. Spyker Cars nam een afbeelding van het schilderij op in het jaarverslag.

Met de Spyker die Araun Gordijn schilderde, won Frits Koolhoven in mei 1922 een wedstrijd op de boulevard van Scheveningen. Koolhoven was door Henri Wijnmalen, directeur van Spyker, gevraagd te assisteren bij de laatste ontwikkelingsfase van de nieuwe C4; Spyker’s laatste en duurste model. Twee maanden later, op 18 en 19 juli 1922, vestigde de Australische autocoureur S.F. Edge met dezelfde auto een 24 uurs record op de Brooklands-baan in Engeland. Edge wilde aantonen dat hij zijn eigen record uit 1907 kon verbeteren; dat zou hij niet doen met een speciale racewagen, maar met een standaard productieauto, wat deze Spyker feitelijk was. Edge legde op 19 en 20 juli 1922 in twee keer twaalf uur ("Double Twelve") 2.867,2 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 119,5 km/u. Hij vestigde met de Spyker in totaal 21 snelheids- en duurrecords.

Araun Gordijn (geboren in 1947, afgestudeerd aan de Rietveld Academie) is een gekend kunstenaar, die sterk geïnspireerd is door pop-art en fotorealisme. Spelen met licht, auto’s en tankstations zijn terugkerende elementen in zijn werk. Zijn werk is vertegenwoordigd in belangrijke particuliere- en rijkscollecties en internationale bedrijfscollecties. Hij publiceerde zes boeken: ‘City limits, USA’, ‘Drive the sidewalk USA’ ‘Still America’, ‘Vijftig benzinestations Holland/Amerika’, ‘Triviale Illusies’ en ‘Alle benzinestations 1988-2008’.

Belangrijke historische gegevens voor het schilderij werden aangedragen door diverse leden van de CONAM, contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie. Ook de Louwman Collectie verleende medewerking.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding