De nieuwe dienst lijkt geen overbodige luxe. De overheid heeft in 2010 ruim 410 duizend automobilisten beboet omdat ze de verplichte APK niet op tijd lieten uitvoeren. De boetes waren goed voor een bedrag van ruim 37 miljoen euro.

Ten opzichte van 2009, toen 340 duizend keer werd beboet, is sprake van twintig procent stijging, blijkt uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De boete bedraagt nu negentig euro en gaat per 1 januari 2011 naar 103,50 euro – een verhoging van vijftien procent. Met de gratis APK Alert wil voorzitter Benno Nekeman van de Stichting Blij dat ik Rij "voorkomen dat automobilisten onnodig voor kosten opdraaien. Een kenteken en e-mailadres zijn voldoende voor onze APK Alert." Desgewenst kan de stichting vanaf vijf dagen voor de uiterste keuringsdatum tegen betaling het voertuig laten ophalen bij de eigenaar en naar de garage van zijn voorkeur brengen.

Een APK-bekeuring wordt administratief aangemaakt: automobilisten hoeven niet staande te worden gehouden. Wie zijn keuring niet tijdig regelt, krijgt dus vanzelf een boete.