Het museum dateert uit 1933 en is vernoemd naar zijn oprichter, graaf Carlo Biscaretti di Ruffia, de zoon van een senator die betrokken was bij de oprichting van Fiat in 1899. Carlo (1898-1948) startte de Automobielclub van Torino en was de eerste inwoner van Turijn met een rijbewijs. Zijn carrière verliep via een fietsaccessoireswinkel via Carrozzeria Alezzio in Rome, terug naar Turijn waar hij Studio Tecnico Carlo Biscaretti oprichtte en betrokken raakte bij de vroege Itala 51-modellen voor Michelin. Hij schreef voor verschillende autobladen en ontwierp in 1911 het Lancia-logo.

Het Museo Nazionale dellÁutomobile ‘Carlo Biscaretti de Ruffia’ werd geopend in 1960. Het museum heeft een oppervlakte van bijna 13,5 duizend vierkante meter en bezit een eigen bibliotheek documentatiecentrum, boekwinkel en auditorium. Het belang van de grote verzameling blijft niet beperkt tot de waarde van de klassiek automobielen, maar laat ook de geschiedenis zijn van de samenleving en van de volken en culturen. De auto’s zijn tentoongesteld in dertig nieuwe afdelingen die de maatschappelijke context uitbeelden van hun ontstaan.  Het museum is vernieuwd dank zij een innovatieve en moderne restauratie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding