38 Procent van de Nederlandse autobezitters heeft niet de auto die hij of zij graag zou willen hebben. Op de vraag ‘Welke auto zou u het liefste willen hebben’ antwoordt slechts 40 procent ‘De auto die ik nu heb’. Bij mannen is dat nog sterker dan bij vrouwen: slechts 35 procent van de mannelijke autobezitters wil de auto die hij nu heeft.

Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau No Ties/Peil.nl in opdracht van Uitgeverij Haystack naar aanleiding van de publicatie vandaag van het boek ‘Wat je rijdt ben je zelf’, geschreven door Erwin Wijman. Er gaapt een kloof tussen autobezit en autowens.

Het onderzoek toont aan dat mensen smachten naar een Audi, BMW of Volvo (samen goed voor 26 procent).

Nederlandse autobezitters rijden nu Volkswagen (8%), Peugeot (7%), Citroën (6%), Opel (6%) en Ford (6%). Ter vergelijking: slechts 3 procent van de Nederlandse autobezitters heeft nu een Audi, en hetzelfde percentage geldt voor BMW. Volvo is ietsje beter vertegenwoordigd met 4 procent.

Verder willen automobilisten graag een Porsche (4%), Aston Martin (2%), Jaguar (2%), Bugatti, Corvette, Maserati of Lamborghini (alle 1%). Ter vergelijking: van de ondervraagde automobilisten heeft minder dan 1 procent daadwerkelijk een Porsche.

Opmerkelijk is de lage positie van Mercedes op de begeerlijkheidsladder: slechts ruim 2 procent van de autobezitters wil liever een Mercedes dan zijn huidige auto. Dat komt exact overeen met het percentage dat nu al een Mercedes bezit. Mercedes valt dus helemaal samen met zichzelf.

De vraag: ‘Vindt u dat de auto van de buren bij hen past?’ wordt door de Nederlandse autobezitters volmondig beaamd: 92 procent antwoordt ja. Het Peil.nl-onderzoek levert hiermee overtuigend bewijs dat de Nederlander rijdt in de auto die van hem of haar verwacht wordt. Dat is ook de centrale stelling van het boek ‘Wat je rijdt ben je zelf’ van Erwin Wijman. ‘Mensen rijden in de auto die bij ze past en die van ze wordt verwacht’, betoogt auteur Erwin Wijman. ‘Je auto is een weerspiegeling van wie je bent, een verlengstuk van jezelf. Mensen denken vrij te zijn in hun autokeuze maar kopen een auto die past bij hun peergroup, de groep waarbij ze willen horen.’

In de straat Steinerbos in de Vinex-wijk Hoofddorp-West rijden de bewoners van nummer 60 tot en met 74 stuk voor stuk een Peugeot. In die straat staan negen Peugeots, variërend van een 207 tot een 306xs. Alsof er permanent een tv-commercial van het Franse merk wordt opgenomen. Wijman: ‘Een mooier bewijs van de stelling dat je buren bepalen wat je rijdt is moeilijk te vinden.’

Hetzelfde geldt voor vrienden en collega’s. De vragen ‘Vindt u dat de auto van uw naaste collega bij hem/haar past? en ‘Vindt u dat de auto van uw vriend/vriendin bij hem/haar past?’ werden beide met een volmondig ja beantwoord (88 respectievelijk 90 procent).

Zie verder: www.haystack.nl/autobiecht

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/wat-je-rijdt-ben-je-zelf/1001004011747147/index.html

http://watjerijdtbenjezelf.tumblr.com/

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding