In de uitzending kwam een gedupeerde aan het woord die 12,5 duizend euro had betaald voor een BMW die achteraf gestolen bleek. De verkopende partij bleek gegevens te hebben gebruikt van een andere auto die op internet te koop stond. Door zich uit te geven voor een dealer die het voertuig zogenaamd wilde aankopen en vervolgens exporteren, wist de fraudeur telefonisch de controleletter op het kentekenbewijs te verkrijgen, evenals de chassiscode en de meldcode. Daarmee kreeg de BMW die hij zelf te koop had staan voldoende identiteit om probleemloos de overschrijving te kunnen regelen. Pas toen de nieuwe eigenaar de BMW voor een APK aanbood bij een autobedrijf, bleken de gegevens niet overeen te komen met die in het RDW-bestand.

Sinds 1 januari wordt verplicht gecontroleerd of bij overschrijving de controleletter op het kentekenbewijs correct is. De controleletter staat alleen op het origineel en fungeert als middel om te voorkomen dat vervalste kentekenbewijzen gebruikt worden voor overschrijving. In de tv-uitzending waarschuwde deskundige Harry Blaauw van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) voor het zomaar prijs geven van de controleletter. Hij vergeleek deze met de pincode op een bankpas. "Die geef je ook niet weg." Volgens Blaauw zijn consumenten zich onvoldoende bewust van het belang om de controleletter voor zichzelf te houden, tot het moment van overschrijving.

Het programma belichtte ook fraude via internet met tweedehands auto’s die zich in het buitenland bevinden of met auto’s die particulieren zelf te koop aanbieden. Daarbij ging het om niet-gedekte cheques en zogenaamd ‘verscheepte’ voertuigen vanuit het buitenland. Ondanks betrouwbaar ogende, moderne websites en een track-and-trace nummer voor de klant blijkt het vaak te gaan om oplichting. Een dubieuze rol bleek weggelegd voor Western Union Bank of vergelijkbare services. Door de gebrekkige veiligheid van zulke systemen worden deze veelvuldig door oplichters gebruikt. Kijk onderstaand het filmpje vanaf 8:31.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding