De maatregel is een gevolg van de slechte uitkomst van de Citan in de meeste recente botsproef test van EuroNCAP, waar de Mercedes slechts 3 sterren scoorde.

Bij een zijdelingse aanrijding door een 50 km/u rijdend voertuig weigerde de raamairbag dienst. Het kan domme pech zijn geweest, maar EuroNCAP moet dan onverbiddelijk zijn en waardeerde de Citan af tot 3 sterren.

De botsproefuitkomst is koren op de molen voor diegenen die de samenwerking van Mercedes-Benz met Renault maar niets vinden. Typisch iemand die beneden zijn stand trouwt; daar komen vroeg of laat brokken van. En EuroNCAP stelde het geduld hier niet op de proef, want de Citan (een licht aangepaste Kangoo) is nog maar kort op de markt.

Mercedes-Benz zegt inmiddels de eigenaren van een Citan aangeschreven te hebben. Het vervangen van de raamairbags gaat 1 à 2 uur duren en is kosteloos. Mercedes-Benz heeft tot nu toe, andere markten meegerekend, circa 10.000 exemplaren van de Citan verkocht. Dieter Zetsche, de topman van moederbedrijf Daimler, zei dat de EuroNCAP resultaten van de Citan "niet acceptabel" zijn en kondigde eerder al maatregelen aan. De Nederlandse Mercedes-Benz-importeur bevestigt de terugroepactie, en meldt dat het in Nederland om hooguit 20 auto’s gaat.

Bron: Autointernationaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding