Van hybride auto’s is het diefstalrisico per jaar – met gemiddeld twintig per tienduizend – ongeveer even hoog als van andere jonge auto’s. Ook in deze categorie is Lexus koploper, met een gemiddelde van honderd diefstallen per tienduizend.

Dit blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vandaag publiceert.

In het eerste halfjaar werden 1.565 personenauto’s tot en met drie jaar oud gestolen. Dat zijn er 153 meer dan in het eerste halfjaar van 2012, een stijging van 11,6%. De diefstal van oudere auto’s bleef ongeveer gelijk. Het aantal diefstallen van bestelauto’s steeg met tweehonderd stuks (18,5%) naar 1.279. Het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen daalde. In de eerste helft van 2013 werden er 6.718 gestolen, 1.186 minder dan in 2012 (een daling van 15%). De diefstal van motorfietsen daalde met 3%; er werden er 818 gestolen.

In totaal werden het eerste halfjaar 5.746 personenauto’s gestolen, een stijging van 2,7% ten opzichte van vorig jaar. Op het totale Nederlandse wagenpark van ruim 8.5 miljoen is het risico dat een auto gestolen wordt op jaarbasis veertien per tienduizend. De kans op diefstal is bij jonge auto’s (tot en met 3 jaar oud) anderhalf keer zo groot als bij oudere auto’s.

AvC halfjrstatistiek2013.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding