Mustolet: nieuw middel tegen steenmarter-schade

De steenmarter rukt op in Nederland, tot ergernis van veel automobilisten. Onder de motorkap van auto’s kan het beest schade veroorzaken door zijn geknaag. Ongediertebestrijder Gé Verburg uit Wapenveld verzon een oplossing met een geur.

Er is veel schade bekend van doorgeknaagde kabels, (rem)slangen en aangevreten isolatiemateriaal. Vooral loshangende kabels zijn interessant voor jonge steenmarters, aldus Verburg. "Zij gebruiken die kabels en slangen om te oefenen voor het vangen van prooien. Daarvoor zijn de kabels en slangen ideaal want ze zijn zacht , ze bewegen maar ze lopen niet weg. Ideaal speelgoed. Het heeft allemaal niks te maken met het gebruik van visolie, weet Verburg. "Nee, autofabrikanten veranderen ook de samenstelling van de rubbersoorten niet maar ze bundelen de kabels en de slangen beter zodat ze niet loshangen." Het isolatiemateriaal gebruiken steenmarters voor hun nesten.

De steenmarter vangen, verjagen of doden mag niet vanwege de beschermde status maar het is ook zinloos, zegt Verburg. "Een ander dier neemt het territorium meteen over." Maar je mag het beestje wel weren en omdat het gedrag van dieren sterk wordt beïnvloed door geuren, heeft Verburg een luchtje ontwikkeld. "Dat is voor steenmarters afschrikwekkend. Voor mensen is de geur niet hinderlijk of gevaarlijk." Verburg zocht al met al een paar jaar naar de specifieke lucht, een mix van geuren van de natuurlijke vijanden van de steenmarter zoals de mens, de vos, de kat en de das. Hij liet de geur analyseren door het Twentse Procede-laboratorium, dat er een chemische variant van maakte. Praktijktests pakten vervolgens goed uit. "We hebben in totaal zeventig potjes met de geur uitgezet. De resultaten waren in 85 procent van de gevallen goed."   

Verburg noemt zijn middel Mustolet, afgeleid van Latijnse woorden voor geur en verdrijven. Een keer per maand spuiten onder de motorkap en de steenmarter zou met een boog om de auto heen lopen. Het middel blijkt ook geschikt om steenmarters uit schuren, stallen en kippenhokken weg te houden.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

wanneer komt het op de markt. bij ons is het bizar met de marters.

Geplaatst door: Michel van den Berg op

De simpelste TiP is een bosje hondeharen in een panty onder de motorkap plaatsen, want de marters haten honden.

Geplaatst door: a.p. op

Je kunt er ook piepers voor krijgen. Deze werken ook tegen katten, honden, reigers en andere ongewenste dieren. Deze zijn te koop bij www. Kortingfactor.nl

Geplaatst door: Antje Terpstra op

Het omschreven probleem kennen we al vele jaren. In o.a. Duitsland komen deze dieren veel voor. We hebben dan ook al ruim 14 jaar een afdoende middel in een spuitbus in ons programma. Behandeling: De kunststof delen inspuiten en de marters blijven weg!Voor informatie: info@wepp.org

Geplaatst door: Peter Boer op

uit ervaring blijkt dat de steenmarter zich voornamelijk bezig houd met benzine voertuigen. een open potje met daarin een sponsje gedrenkt in dieselolie tegen het binnenscherm plaatsen en de marter blijft wel weg.

Geplaatst door: geert op

De firma Eenzet in Scherpenzeel heeft al sinds 2001 een product wat perfect werkt.

Geplaatst door: Brigitte Nihot op

Mustolet is te bestellen op:WWW.aw-bestrijdingen.nl.
De boven genoemde middelen werken slechts tijdelijk omdat dit voor de marter bekende luchten en geluiden zijn en dit ze niet meer afschrikt na een of twee weken.
Jack Dils vrijwilliger Natuurmonumenten

Geplaatst door: Jack Dils op

Bij ons kunt u terecht voor een uitstekend werkende anti-marterspray. Stuur voor informatie een mail naar: sales@deje-international.nl

Geplaatst door: Dirk op
Mustolet: nieuw middel tegen steenmarter-schade - Automobielmanagement.nl

Mustolet: nieuw middel tegen steenmarter-schade

De steenmarter rukt op in Nederland, tot ergernis van veel automobilisten. Onder de motorkap van auto’s kan het beest schade veroorzaken door zijn geknaag. Ongediertebestrijder Gé Verburg uit Wapenveld verzon een oplossing met een geur.

Er is veel schade bekend van doorgeknaagde kabels, (rem)slangen en aangevreten isolatiemateriaal. Vooral loshangende kabels zijn interessant voor jonge steenmarters, aldus Verburg. "Zij gebruiken die kabels en slangen om te oefenen voor het vangen van prooien. Daarvoor zijn de kabels en slangen ideaal want ze zijn zacht , ze bewegen maar ze lopen niet weg. Ideaal speelgoed. Het heeft allemaal niks te maken met het gebruik van visolie, weet Verburg. "Nee, autofabrikanten veranderen ook de samenstelling van de rubbersoorten niet maar ze bundelen de kabels en de slangen beter zodat ze niet loshangen." Het isolatiemateriaal gebruiken steenmarters voor hun nesten.

De steenmarter vangen, verjagen of doden mag niet vanwege de beschermde status maar het is ook zinloos, zegt Verburg. "Een ander dier neemt het territorium meteen over." Maar je mag het beestje wel weren en omdat het gedrag van dieren sterk wordt beïnvloed door geuren, heeft Verburg een luchtje ontwikkeld. "Dat is voor steenmarters afschrikwekkend. Voor mensen is de geur niet hinderlijk of gevaarlijk." Verburg zocht al met al een paar jaar naar de specifieke lucht, een mix van geuren van de natuurlijke vijanden van de steenmarter zoals de mens, de vos, de kat en de das. Hij liet de geur analyseren door het Twentse Procede-laboratorium, dat er een chemische variant van maakte. Praktijktests pakten vervolgens goed uit. "We hebben in totaal zeventig potjes met de geur uitgezet. De resultaten waren in 85 procent van de gevallen goed."   

Verburg noemt zijn middel Mustolet, afgeleid van Latijnse woorden voor geur en verdrijven. Een keer per maand spuiten onder de motorkap en de steenmarter zou met een boog om de auto heen lopen. Het middel blijkt ook geschikt om steenmarters uit schuren, stallen en kippenhokken weg te houden.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

wanneer komt het op de markt. bij ons is het bizar met de marters.

Geplaatst door: Michel van den Berg op

De simpelste TiP is een bosje hondeharen in een panty onder de motorkap plaatsen, want de marters haten honden.

Geplaatst door: a.p. op

Je kunt er ook piepers voor krijgen. Deze werken ook tegen katten, honden, reigers en andere ongewenste dieren. Deze zijn te koop bij www. Kortingfactor.nl

Geplaatst door: Antje Terpstra op

Het omschreven probleem kennen we al vele jaren. In o.a. Duitsland komen deze dieren veel voor. We hebben dan ook al ruim 14 jaar een afdoende middel in een spuitbus in ons programma. Behandeling: De kunststof delen inspuiten en de marters blijven weg!Voor informatie: info@wepp.org

Geplaatst door: Peter Boer op

uit ervaring blijkt dat de steenmarter zich voornamelijk bezig houd met benzine voertuigen. een open potje met daarin een sponsje gedrenkt in dieselolie tegen het binnenscherm plaatsen en de marter blijft wel weg.

Geplaatst door: geert op

De firma Eenzet in Scherpenzeel heeft al sinds 2001 een product wat perfect werkt.

Geplaatst door: Brigitte Nihot op

Mustolet is te bestellen op:WWW.aw-bestrijdingen.nl.
De boven genoemde middelen werken slechts tijdelijk omdat dit voor de marter bekende luchten en geluiden zijn en dit ze niet meer afschrikt na een of twee weken.
Jack Dils vrijwilliger Natuurmonumenten

Geplaatst door: Jack Dils op

Bij ons kunt u terecht voor een uitstekend werkende anti-marterspray. Stuur voor informatie een mail naar: sales@deje-international.nl

Geplaatst door: Dirk op