De A3 liet de BMW 4 Serie en Mazda3 achter zich. Het drietal werd op de autoshow in Genève gepresenteerd als finalisten uit een totaal van 24 modellen. De 69-koppig jury uit landen wereldwijd was vooral te spreken over de ruime keuze van motoren en de vier modelvarianten van de A3. Ook loofde zij de rijkwaliteiten van het model.

Tijdens de ceremonie warden ook awards toegekend in vier categorieën: World Performance Car of the Year (Porsche 911 GT3);  Luxury Car of the Year (Mercedes S-Class), Green Car (BMW i3) en Design Car (eveneens BMW i3).

De World Car Awards werden voor de tiende keer uitgereikt. Audi heeft zeven keer een award gewonnen: de algemene titel in 2005, drie keer de World Performance award and twee keer de World Car Design of the Year.

Eerdere winnaars zijn de Volkswagen Golf, Volkswagen Up! in 2012, Nissan Leaf in 2011, Volkswagen Polo in 2010, Volkswagen Golf in 2009, Mazda2/Mazda Demio in 2008, Lexus LS460 in 2007, BMW 3-Series in 2006 en Audi A6 in 2005.

Met de titel 2014 World Green Car gaf de BMW i3 de Audi A3 Sportback g-tron en de Volkswagen XL1 het nakijken. Deze prijs wordt gesponsord door Bridgestone Corporation. Vanwege de complexiteit van sommige groene technologieën maakte een juryteam van vijf experts een voorselectie, die vervolgens aan de overige juryleden werd voorgelegd. Dat de BMW i3 ook World Car Design of the Year werd, was voor menigeen een verrassing. De elektrische BMW bleef de  Mazda3 en Mercedes-Benz C-klasse voor.

De  2014 World Luxury Car award is een nieuwe prijs, ingesteld voor duurdere modellen, die in minder grote aantallen wereldwijd worden verkocht. De S-class ging aan kop in een lijst van tien modellen, met de Bentley Flying Spur en de RangeRover Sport als de andere finalisten.

De 911 GT3 ontving de award voor de  World Performance Car. Daarmee veroverde Porsche voor het derde achtereenvolgende jaar deze titel. (HHemmes)