De redactie stelde vast dat een kwart van de in 2010 meest verkochte personenauto’s zakte voor de MoT-keuring, die vanaf drie jaar na aankoop verplicht is.

De afkorting MoT staat voor Ministry of Transport Test. Anders dan bij onze APK mag een keurende garage in het Verenigd Koninkrijk niet een mankement direct verhelpen en zo in één keer de keuring afwikkelen. Een mankement aan een onderdeel van de test leidt dus automatisch tot een afkeur. Pas daarna mag de reparatie plaatsvinden. Om die reden zijn de afkeurpercentages op bijvoorbeeld verlichting stukken hoger dan in ons land.

Dat gezegd hebbende bleek de Honda Jazz gemiddeld de beste MoT-prestatie te leveren, gevolgd door een reeks Japanners: Honda CR-V, Toyota Yaris en Mazda3. De Land Rover Freelander is de eerste niet-Aziatische auto in de top-tien, die verder bestaat uit de Toyota Auris, Mercedes-Benz E-klasse, Hyundai i20, Kia Rio en Renault Scenic. Vooral die laatste positie is opmerkelijk, vindt HonestJohn.co.uk. Kennelijk heeft het Franse merk met succes gewerkt aan verbetering van zijn producten.

Onderaan de ranglijst prijkt landgenoot Citroen met de Grand C4 Picasso. Evenmin goed scoren de Volkswagens Touran en Passat. Iets minder slecht bij de MoT-test presteren  de Ford Galaxy, Seat Ibiza, Citroen C3 Picasso, Renault Megane, Peugeot 308, Volkswagen Polo en Fiat 500. Veelal goed verkochte modellen, maar het zegt hoegenaamd niets over hun bouwkwaliteit, aldus  HonestJohn.co.uk.