De voertuigeigenaar krijgt naderhand schriftelijk bericht als de laatste geregistreerde tellerstand lager is dan de vorige. Zo’n onlogische cijferreeks kan namelijk duiden op terugdraaien. Ook kan het een invoerfout bij de garage zijn. 

Met de maatregel wil de overheid de consument en garagebedrijven beschermen tegen de aankoop van een voertuig met teruggedraaide tellerstand. De maatregel maakt deel uit van een hardere aanpak van het probleem. Sinds dit jaar is terugdraaien of adverteren daarover strafbaar. Ook zijn alle door de RDW erkende autobedrijven wettelijk verplicht om de tellerstand van personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (tot en met 3500 kg) te registreren. Dit gebeurt bij: APK, koop/verkoop, demontage, export, inbouw LPG-installatie, tachograaf, boordcomputer taxi,     alcoholslot – maar ook bij reparaties,

Het percentage auto’s met teruggedraaide tellers bedraagt in Nederland op dit moment ongeveer vijf.  Dat was in het verleden hoger, maar is door de activiteiten van de stichting NAP de afgelopen jaren al flink gedaald. De schadepost door de fraude met kilometertellers blijft echter naar schatting 250 miljoen euro voor consumenten en bedrijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding