Toch kan de juiste bandenspanning jaarlijks driehonderd euro aan brandstof besparen terwijl het de auto ook veel veiliger maakt, zo stelt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid na een onderzoekje onder duizend Belgische automobilisten.
Het BIVV vroeg hen hoe vaak ze de bandenspanning van hun auto eigenlijk controleerden. De meesten blijken dat zelf nooit te doen en laten het liever over aan de garage. ‘’Alleen doet die dat maar één keer per jaar, als de auto binnenkomt voor onderhoud. Terwijl je het elke maand moet doen,” zegt Chris Lorquet van recyclebedrijf Recytyre in Het Nieuwsblad. Recytyre gaf opdracht voor het onderzoek in Het Nieuwsblad.
Om in ieder geval de Belgische autorijder meer bewust te maken van het belang van een juiste bandenspanning, beginnen BIVV, Federauto, Touring en Total met een grote campagne. ‘’De autoband zal heus niet leeglopen als je aan het ventiel prutst. En de spanning van vier banden meten kost amper vijf minuten. Het moet een gewoonte worden”, vindt het BIVV.