Eerder al koos de jury uit een totaal van ruim veertig inzendingen acht genomineerden. De drie nu resterende kanshebbers zijn E-One (een overdekte, eenpersoons elektrisch aangedreven kruising tussen een ligfiets en een auto), het online parkeerplaats-deelsysteem MobyPark en de hittebestendige kunststof Stanyl Diablo van DSM.

De E-One werd verkozen tot finalist wegens "het vernieuwende concept, de hoge kwaliteit van de engineering en het verfrissende perspectief dat de E-One biedt in het huidige mobiliteitslandschap. Met name in het licht van ontwikkelingen als de opkomst van smart cities en de verdere verduurzaming van onze economie is de E-One een veelbelovend concept voor de toekomst", aldus de jury onder leiding van Leo Kusters, Managing Director Mobiliteit bij TNO.

MobyPark is een online systeem dat het mogelijk maakt tijdelijk ongebruikte parkeerplaatsen te verhuren. Het kwam op de shortlist omdat het aansluit bij de ‘sharing economy’ die steeds belangrijker wordt. Volgens het juryrapport blaast MobyPark "leven in dood kapitaal" en biedt de innovatie "gemak en handelingsperspectief aan de consument in een businessmodel dat specifiek is toegesneden op de Nederlands markt." DSM ten slotte is door naar de finale omdat de jury overtuigd is geraakt dat Stanyl Diablo serieuze toepassingen van lichtgewicht kunststoffen in motoren mogelijk maakt.