Dit meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse Hamp werd in april de eerste vrouw in de hoogste bestuurslaag van Toyota maar zij is sinds 18 juni in voorarrest genomen. Zij nam vorige week zelf ontslag bij haar werkgever. De woordvoerder van de openbare aanklager in het district Tokio verklaarde dat de aanklagers in hun beslissing rekening hebben gehouden met de ‘sociale straf’ die Julie Hamp heeft gehad  door haar ontslag bij Toyota. Woensdag was de laatste dag dat zij kon worden vastgehouden zonder formele aanklacht.
Lokale media zeiden dinsdag al dat het onwaarschijnlijk was dat Hamp zou worden vervolgd omdat de aanklagers van oordeel  waren dat er weinig criminele bedoelingen achter de zaak zaten. Anticiperend op haar vrijlating stonden tientallen journalisten urenlang voor het politiebureau in Tokio waar zij werd vastgehouden maar zij konden slechts een glimp van haar opvangen. Julie Hamp (55) hield een aktentas voor haar gezicht en werd schielijk afgevoerd  in een Toyota busje. Toyota heeft zich voor het pillenincident verontschuldigd en herhaalde dat het zal blijven vasthouden aan het principe ‘de juiste mens op de juiste plek’, ongeacht geslacht of nationaliteit. Toyota voegde toe dat Shigeru Hayakawa op 6 juli is benoemd als opvolger van Hamp.

Oxycodone is een medicijn dat alleen op doktersvoorschrift is te verkrijgen in zowel Japan als de VS. Het medicijn naar Japan ‘importeren’, heeft vooraf toestemming nodig van de overheid en het medicijn moet dan ook worden vervoerd door de desbetreffende gebruiker van het medicijn. De kwestie Hamp ontstond nadat haar vader de pillen per post naar Tokio had gestuurd om pijn aan de knie te bestrijden. De zwaar verslavende pijnstillers Oxycodone werden gevonden in een klein doosje met het label ‘necklaces’ (halskettingen) ergens onder in de zending, volgens de lokale media. (bron: Reuters)