Dat Bosch een rol heeft gespeeld bij het ontwikkelen of produceren van de software die ten grondslag ligt aan het dieselschandaal is al langere tijd bekend. Bosch heeft dat ook zelf toegegeven en is, net als VW, met een intern onderzoek bezig. Maar de toeleverancier, één van de grootste auto-onderdelen fabrikanten ter wereld, wordt nu ook expliciet meegesleept in de rechtszaken die in de VS tegen Volkswagen zijn aangespannen. ‘’We weten nog niet precies wat er is gebeurt, maar zeker is dat de gevolgen van dieselgate meer bedrijven gaan raken dan VW alleen,” aldus één van de advocaten.

Bosch is niet betrokken bij de regelingen die VW inmiddels in de VS heeft getroffen met de milieudienst en vertegenwoordigers van de betrokken autobezitters. Die regelingen alleen al kosten VW rond de 15 miljard dollar. Bosch zelf heeft tot nu toe 650 miljoen euro opzij gezet voor eventuele schadeclaims. Volgens een woordvoerder is er nog geen reden om dat bedrag te verhogen.