Sjoemelboete van 12 miljoen dollar voor Harley-Davidson

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft met motorfabrikant Harley-Davidson een boete afgesproken van 12 miljoen dollar wegens het verkopen van onderdelen waardoor de motoren zelf niet meer voldoen aan de regels rond de luchtkwaliteit. Harley-Davidson benadrukt dat de ‘settlement’ niet betekent dat het schuld bekent.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft het motormerk 340 duizend ‘super-tuners’ verkocht waarmee de prestaties van de motoren verder opgevoerd kunnen worden. Dat betekent echter dat de normen voor de luchtvervuiling, waaraan de motor oorspronkelijk wel voldeed, worden overschreden. Harley heeft bovendien tussen 2006 en 2008 12 duizend motoren verkocht waar al een ‘super-tuner’ op gemonteerd was.

"Vanwege de vooraanstaande positie die Harley Davidson inneemt in de sector is het erg belangrijk om een eind te maken aan de verkoop van illegale systemen die onze wegen en de lucht die de burgers inademen vervuilen. Iedereen die dit soort systemen verkoopt, kan hier een voorbeeld aan nemen,” aldus een woordvoerder van het ministerie van justitie. Harley Davidson heeft toegezegd dat het de al bij dealers aanwezige ‘super-tuners’ zal terugkopen om ze te vernietigen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Sjoemelboete van 12 miljoen dollar voor Harley-Davidson - Automobielmanagement.nl

Sjoemelboete van 12 miljoen dollar voor Harley-Davidson

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft met motorfabrikant Harley-Davidson een boete afgesproken van 12 miljoen dollar wegens het verkopen van onderdelen waardoor de motoren zelf niet meer voldoen aan de regels rond de luchtkwaliteit. Harley-Davidson benadrukt dat de ‘settlement’ niet betekent dat het schuld bekent.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft het motormerk 340 duizend ‘super-tuners’ verkocht waarmee de prestaties van de motoren verder opgevoerd kunnen worden. Dat betekent echter dat de normen voor de luchtvervuiling, waaraan de motor oorspronkelijk wel voldeed, worden overschreden. Harley heeft bovendien tussen 2006 en 2008 12 duizend motoren verkocht waar al een ‘super-tuner’ op gemonteerd was.

"Vanwege de vooraanstaande positie die Harley Davidson inneemt in de sector is het erg belangrijk om een eind te maken aan de verkoop van illegale systemen die onze wegen en de lucht die de burgers inademen vervuilen. Iedereen die dit soort systemen verkoopt, kan hier een voorbeeld aan nemen,” aldus een woordvoerder van het ministerie van justitie. Harley Davidson heeft toegezegd dat het de al bij dealers aanwezige ‘super-tuners’ zal terugkopen om ze te vernietigen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding