Eén op de tien zegt ook dat ze best online een auto willen kopen van een als betrouwbaar bekend staande dealer of handelaar zonder die wagen ooit te hebben gezien. Dat betekent dus omgekeerd ook dat 90 procent van de belangstellenden toch liever eerst even een kijkje neemt.

Een steeds groter deel van het auto-kopende publiek lijkt de showroom te mijden, ook al omdat ze die intimiderend vinden. Dat gevoel is een stuk sterker bij jongeren dan bij oudere kopers. ‘’Oudere generaties zijn er aan gewend persoonlijk met iemand te praten dus die voelen zich niet zo snel geïntimideerd door de verkoper of door de sfeer bij de dealer. Jongeren zijn er aan gewend alles online te doen, die vinden het er niet prettig. Dealers zouden toch eens moeten kijken of ze daar wat aan kunnen doen om ook voor een toekomstige generatie autokopers aantrekkelijk te blijven,’’ concludeert Ben Wooltorton van verzekeringsmaatschappij ‘Insurethegap.com’ die het onderzoek liet uitvoeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding