‘Corona geen reden CO2-doelen te laten varen’

“Het gevecht tegen de pandemie mag geen reden zijn om het gevecht tegen klimaatverandering te laten verslappen. Onze missie is CO2-neutrale mobiliteit. We houden vast aan de CO2-doelen waartoe we hebben besloten. We moeten voorkomen dat we het ‘point of no return’ passeren, zelfs als veel mensen vandaag de dag de ernstigste symptomen van klimaatverandering nog niet ondervinden.’’ Dat zegt CEO Ola Källenius van Daimler.

De CEO zegt dit in een artikel in de Frankfurter Allgemeine dat ook integraal is gepubliceerd op de website van Daimler. Källenius benadrukt eerst dat de coronacrisis nog eens duidelijk heeft gemaakt dat individuele mobiliteit een waardevolle zaak is en zal blijven. ‘’Een voertuig is meer dan een beschermde ruimte, het geeft ons onafhankelijkheid om van A naar B te gaan op een door ons zelf bepaalde manier en op enig moment. En wat zelfs belangrijker is op dit moment is de zekerheid dat helpers bij de mensen in nood kunnen komen en dat goederen de supermarkten bereiken. Onze missie voor de toekomst is dat te behouden en we zullen ook gaan veranderen om dat te kunnen bereiken.’’

Källenius herhaalt echter ook de doelstelling van Mercedes-Benz om tegen 2039 wereldwijd een CO2-neutrale vloot aan nieuwe personenauto’s te hebben. Op de belangrijkste markten moeten ook de bestel- en vrachtwagens van Daimler dan CO2-neutraal in het gebruik zijn. ‘’De elektrificatie van onze portefeuille is één van de sleutelonderwerpen die we voorwaarts blijven drijven, ook terwijl een groot deel van onze fabrieken en kantoren tijdelijk gesloten zijn vanwege het coronavirus.’’

Decarbonisatie

Bovendien wil de Daimler-chef die decarbonisatie ook toegepast zien in de hele toeleverketen en bij andere aspecten van de productie. Zo wordt de nieuwe fabriek in Sindelfingen die dit jaar nog open moet gaan vanaf het begin voorzien van CO2-neutrale energie.

‘’Dit alles betekent dat onze onderneming fundamenteel verandert, wat vastberadenheid en een gevoel van proportie vereist. Dat is mijn tweede les van de corona pandemie. Een hoge regeringsfunctionaris zei het in een notendop: ‘’COVID-19 ontwikkelt zich langs een exponentiële lijn dus moeten we ook niet in rechte lijnen denken. Dat geldt ook voor het klimaat. De huidige crisis laat zien dat we niet alleen doeltreffende maatregelen nodig hebben maar ook de mensen om die uit te voeren. Beide zijn cruciaal.’’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

‘Corona geen reden CO2-doelen te laten varen’ - Automobielmanagement.nl

‘Corona geen reden CO2-doelen te laten varen’

“Het gevecht tegen de pandemie mag geen reden zijn om het gevecht tegen klimaatverandering te laten verslappen. Onze missie is CO2-neutrale mobiliteit. We houden vast aan de CO2-doelen waartoe we hebben besloten. We moeten voorkomen dat we het ‘point of no return’ passeren, zelfs als veel mensen vandaag de dag de ernstigste symptomen van klimaatverandering nog niet ondervinden.’’ Dat zegt CEO Ola Källenius van Daimler.

De CEO zegt dit in een artikel in de Frankfurter Allgemeine dat ook integraal is gepubliceerd op de website van Daimler. Källenius benadrukt eerst dat de coronacrisis nog eens duidelijk heeft gemaakt dat individuele mobiliteit een waardevolle zaak is en zal blijven. ‘’Een voertuig is meer dan een beschermde ruimte, het geeft ons onafhankelijkheid om van A naar B te gaan op een door ons zelf bepaalde manier en op enig moment. En wat zelfs belangrijker is op dit moment is de zekerheid dat helpers bij de mensen in nood kunnen komen en dat goederen de supermarkten bereiken. Onze missie voor de toekomst is dat te behouden en we zullen ook gaan veranderen om dat te kunnen bereiken.’’

Källenius herhaalt echter ook de doelstelling van Mercedes-Benz om tegen 2039 wereldwijd een CO2-neutrale vloot aan nieuwe personenauto’s te hebben. Op de belangrijkste markten moeten ook de bestel- en vrachtwagens van Daimler dan CO2-neutraal in het gebruik zijn. ‘’De elektrificatie van onze portefeuille is één van de sleutelonderwerpen die we voorwaarts blijven drijven, ook terwijl een groot deel van onze fabrieken en kantoren tijdelijk gesloten zijn vanwege het coronavirus.’’

Decarbonisatie

Bovendien wil de Daimler-chef die decarbonisatie ook toegepast zien in de hele toeleverketen en bij andere aspecten van de productie. Zo wordt de nieuwe fabriek in Sindelfingen die dit jaar nog open moet gaan vanaf het begin voorzien van CO2-neutrale energie.

‘’Dit alles betekent dat onze onderneming fundamenteel verandert, wat vastberadenheid en een gevoel van proportie vereist. Dat is mijn tweede les van de corona pandemie. Een hoge regeringsfunctionaris zei het in een notendop: ‘’COVID-19 ontwikkelt zich langs een exponentiële lijn dus moeten we ook niet in rechte lijnen denken. Dat geldt ook voor het klimaat. De huidige crisis laat zien dat we niet alleen doeltreffende maatregelen nodig hebben maar ook de mensen om die uit te voeren. Beide zijn cruciaal.’’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding