Ongeveer een derde van de nieuwe auto’s in Europa was (deels) elektrisch. Hoewel de vergelijking volgens de autobrancheorganisatie niet helemaal eerlijk is, omdat inwoners van de Europese Unie in het tweede kwartaal van 2020 door de coronacrisis veel minder vaak een auto kochten, groeide het marktaandeel van elektrische auto’s wel. Waar het aandeel van auto’s met verbrandingsmotoren voor diesel en benzine na het tweede kwartaal vorig jaar zo’n 70 procent was, is dat nu 60 procent.

Grote toename van hybride

In Nederland nam het aantal nieuwe diesels met 8 procent af vergeleken met een jaar eerder. Met name de plug-in hybrides wonnen de afgelopen maanden aan populariteit. Bij de auto’s wordt een verbrandingsmotor gecombineerd met een elektrische motor die met een stekker kan worden opgeladen. De volledig elektrische auto kende ook een sterke toename en werd ruim 200.000 keer aangeschaft. Het marktaandeel van deze variant is in een jaar tijd verdubbeld tot 7,5 procent.

Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat ook het aandeel van elektrische auto’s in ons land toeneemt. Terwijl in de eerste zes maanden van het afgelopen jaar 8,9 procent van de nieuwe auto’s elektrisch was, is dat dit jaar 9,8 procent. Voor de hybride auto’s gaat het zelfs om een stijging van 3,7 procent naar 10,1 procent. Volgens de RVO is er op het gebied van laadinfrastructuur geen ander land met dezelfde dichtheid aan laadpunten als Nederland.