‘De conclusie was dat veiligheid alleen gegarandeerd is indien het accupakket zich centraal in de auto bevindt en niet vlakbij de kreukelzones", zo stelt topman Stefan Jacoby. Bij de elektrische C30, die momenteel in ontwikkeld is, bevindt het 300 kilo wegende accupakket zich centraal in de auto. Daardoor bleek na de crash dat er geen schade was ontstaan aan de batterijen en de kabels. Ook na een kop/staart botsing van achteren met 82 km/u en een zijwaartse aanrijding met 29 km/u bleef het accupakket intact. 

Bij de Volvo bevindt de helft van het accupakket zich in de middentunnel en de helft onder de achterbank, waar bij een normale C30 zich de brandstoftank bevindt. Het elektrische model is voor sensoren die, als reactie op de actievering van de airbags, direct (i.c. in 50 milliseconde) de stroomtoevoer onderbreken. En waar normaliter de brandstofmotor voorin ook botsenergie absorbeert, wordt dat in de C30 Electric door een verstevigd front gecompenseerd.

Volvo is begin dit jaar begonnen met het uitzetten van de eerste vloot elektrische C30’s. Het gaat op een oplage van 250 exemplaren. Met het model, dat een actieradius van 153 kilometer heeft, zullen dan praktijktests worden uitgevoerd in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Daarmee hebben de Zweden niet de primeur, maar Jacoby merkt op dat de emissieloze modellen van de concurrentie niet altijd even veilig zijn. En ongeacht het type aandrijving wil Volvo op het gebied van veiligheid wel de referentie blijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding