BMW i3: “het belangrijkste project dat we in de afgelopen tien jaar hebben gedaan”

Wereldwijd hebben zich volgens BMW tot nu toe negentigduizend mensen gemeld voor een proefrit met de elektrische i3. Op Facebook hebben 1,3 miljoen mensen kenbaar gemaakt dat ze interesse hebben; van hen is zestien procent al klant van het merk.

De i3 is gelijktijdig gepresenteerd in Londen, New York en Peking. Naar schattingen van ingewijden zal de fabrikant op jaarbasis zo’n vijftigduizend exemplaren willen/moeten verkopen.

BMW noemt de i3 "het belangrijkste project dat we in de afgelopen tien jaar hebben gedaan. We hebben geen steen op zijn plek gelaten. Deze auto heeft het concern al veranderd en zal het in de toekomst verder blijven doen." BMW noemt de modelontwikkeling behalve "financieel volledig verantwoord" ook "moeilijk kopieerbaar" qua rijervaring, zitcomfort en connectiviteit. "Als concurrenten met de i3 rijden, zullen ze beseffen dat ze het onderwerp elektrisch rijden op een andere manier moeten benaderen."

Het i3-project levert het concern nieuwe ervaring op met samenvoegen van materialen, die vervolgens ook in nieuwe modellen te vinden zullen zijn. Om de i3 (en de sportwagen i8) levensvatbaar te maken, heeft BMW sinds 2007 vijfhonderd miljoen euro geïnvesteerd. Inclusief de productie, de joint venture in Wackersdorf voor het dakmateriaal en de productie in Leipzig zou sprake zijn van zeker achthonderd miljoen euro. Bekijk in het filmpje een interview met designbaas Benoit Jacob.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

BMW i3: “het belangrijkste project dat we in de afgelopen tien jaar hebben gedaan” - Automobielmanagement.nl

BMW i3: “het belangrijkste project dat we in de afgelopen tien jaar hebben gedaan”

Wereldwijd hebben zich volgens BMW tot nu toe negentigduizend mensen gemeld voor een proefrit met de elektrische i3. Op Facebook hebben 1,3 miljoen mensen kenbaar gemaakt dat ze interesse hebben; van hen is zestien procent al klant van het merk.

De i3 is gelijktijdig gepresenteerd in Londen, New York en Peking. Naar schattingen van ingewijden zal de fabrikant op jaarbasis zo’n vijftigduizend exemplaren willen/moeten verkopen.

BMW noemt de i3 "het belangrijkste project dat we in de afgelopen tien jaar hebben gedaan. We hebben geen steen op zijn plek gelaten. Deze auto heeft het concern al veranderd en zal het in de toekomst verder blijven doen." BMW noemt de modelontwikkeling behalve "financieel volledig verantwoord" ook "moeilijk kopieerbaar" qua rijervaring, zitcomfort en connectiviteit. "Als concurrenten met de i3 rijden, zullen ze beseffen dat ze het onderwerp elektrisch rijden op een andere manier moeten benaderen."

Het i3-project levert het concern nieuwe ervaring op met samenvoegen van materialen, die vervolgens ook in nieuwe modellen te vinden zullen zijn. Om de i3 (en de sportwagen i8) levensvatbaar te maken, heeft BMW sinds 2007 vijfhonderd miljoen euro geïnvesteerd. Inclusief de productie, de joint venture in Wackersdorf voor het dakmateriaal en de productie in Leipzig zou sprake zijn van zeker achthonderd miljoen euro. Bekijk in het filmpje een interview met designbaas Benoit Jacob.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding