Vandaar dat juist meerijden met een ervaren coureur in de BMW Ring-Taxi dan ook erg in trek is. Ook hier betaalt de liefhebber per ronde maar kan dan vanaf de passagiersstoel zien en voelen hoe de ‘ideale lijn’ gereden moet worden. En dan natuurlijk op hoge snelheid. Sinds de Ring-Taxi werd ingesteld, zijn meer dan 100 duizend passagiers meegereden.

Dat de Nordschleife lastig blijft, bleek afgelopen zondag weer eens, toen de BMW M5 Ring-Taxi een flinke crash maakte.

Schijnbaar zonder moeilijkheden reed de bestuurder via de ideale lijn naar de binnenkant van de Brünnchen-bocht en liet zijn – of haar – M5 volgens het boekje naar de buitenkant uitlopen. Daarna stapte de auto als het ware uit de bocht en reageerde hij/zjj niet, de auto stak de baan over en reed frontaal tegen de vangrail.

Wie er reed en wat er precies aan de hand was, is nog niet duidelijk. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Ook in November reed de M5 tegen de vangrail, die keer met zeer ervaren Sabine Schmitz aan het stuur.

Motor racing is dangerous, maar meerijden kan soms ook een benauwd momentje opleveren!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding